Radek Štěpánek: Eroze

2. srpen 2020

Člověk je nejnebezpečnější zvíře, píše autor usazený v Brně. Přesto ve své environmentální poezii stále hledá světlo naděje. Recituje Michal Bumbálek. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Michal Bumbálek
Připravila: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 2. 8. 2020
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2020

Eroze je první z trilogie rozsáhlých básní s ústředním tématem pohybu, kterou Radek Štěpánek vydal v roce 2018 jako bibliofilii v jihlavském nakladatelství Adolescent. O rok později následovala báseň Tání a letos v zimě vyjde poslední báseň zamýšleného triptychu Vichřice.

Eroze je básní o rozrušování smyslů a komentář k překreslování map světa, který nás obklopuje, ale zároveň ho pomáháme spoluvytvářet. Štěpánek proces eroze, neustálé omílání a přesýpání, nevnímá jako ničivou, ale i jako tvůrčí sílu. Eroze v jeho pojetí je pokusem o odstoupení z antropocentrického vnímání světa, odpovědí na environmentální žal způsobený proměnou životního prostředí.

Ale i to je jen jedna z vrstev básně, kterou je možné číst i jako příběh o hledání místa člověka na světě, vyrovnávání se se ztrátou, pocitem samoty a o hledání nových možností blízkosti.

V knižní podobě je Eroze básní složenou ze sedmi básní, pro rozhlasové zpracování vybral autor tři první části a část závěrečnou.

Spustit audio