Radio Praha slaví 83. narozeniny změnou názvu na Radio Prague International

30. srpen 2019

Už 83 let se lidé po celém světě mohou dozvědět o aktuálním politickém a společenském dění v České republice, kultuře, sportu, objevovat zajímavé osobnosti a události českých dějin. Pravidelné vysílání začalo 31. srpna 1936 v 10:00 prostřednictvím krátkých vln. Radio Praha za dlouhé roky své existence oslovilo miliony lidí, které tak získaly povědomí a vztah k naší zemi. Nově bude tato stanice Českého rozhlasu vysílat pod názvem Radio Prague International.

„Především v dnešní době narůstajícího množství fake news a snahy manipulovat historii, je Radio Praha ostrovem kvalitní žurnalistiky držící se všech novinářských principů a hlasem, který poskytuje pravdivý obraz o dění v Česku“, uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

Před válkou se stanice hlásila jako „krátkovlnná československá stanice Praha". Po válce se k identifikaci používalo v různých jazycích různého označení: Stanice Praha; Tady Praha - Československo; Hovoří Praha, Československý rozhlas - vysílání pro Afriku apod. 

V 70. letech bylo užívání názvu Radio Praha posíleno vznikem Interprogramu Radio Praha. Plošně se toto označení ustálilo až v 90. letech, kdy se začalo používat spojení Radio Praha - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí. 

Logo rozhlasové stanice Radio Prague International

„Navzdory tomu, že používáme název Radio Praha desetiletí, stále jsme se setkávali, že si nás lidé pletli s někdejší Prahou, navíc Regina se přejmenovávána Rádio DAB Praha. Tak jsme si řekli, že i my přistoupíme k určité kosmetické úpravě. A odteď budeme fungovat pod anglickým názvem Radio Prague International. Je to značka, která jasně definuje naše zaměření. Koneckonců název International používá naprostá většina zahraničních vysílání,“ uvedla šéfredaktorka stanice Klára Stejskalová.

Na samotném obsahu se příliš nemění, i když i zahraniční vysílání jde s dobou a začíná připravovat specializované podcasty. „Je to další cesta, jak dostat zajímavé reportáže a rozhovory k lidem, kteří se zajímají o Česko. Potenciál vidím především v anglickém jazyce vzhledem k oblibě podcastů na americkém kontinentu. Je to i šance jak oslovit početnou krajanskou komunitu, která dnes už nemluví česky, “ doplnila Klára Stejskalová.  Ještě letos Radio Prague International také čeká přechod na nové webové stránky.

autor: bbu
Spustit audio

Související