Rádio Retro připomene od 17. listopadu Sametovou revoluci

15. listopad 2019

Další tematický stream Českého rozhlasu nabízí výběr 44 hodin archivních nahrávek. Program mapuje dění v Československu po 17. listopadu 1989, a to až do konce roku 1990. Vedle dobových snímků přináší také vzpomínky některých aktérů tehdejšího vysílání a před časem objevené nahrávky z demonstrací na Václavském náměstí, konkrétně z 23. a 27. listopadu 1989. Archivu Českého rozhlasu je věnoval pan Jaroslav Zelinger, který některé demonstrace ozvučoval a nahrával!

Program Sametového Rádia Retro je řazen chronologicky a je tedy vlastně kronikou prvních týdnů a měsíců polistopadového vývoje u nás. Připomenout si můžete generální stávku, volbu Václava Havla prezidentem republiky, návštěvu Jana Pavla II. v Československu, první svobodné volby, vznik Hovorů v Lánech a podobně.

Uslyšíte nejen zpravodajství pražského rozhlasu, ale také Svobodné Evropy, Hlasu Ameriky nebo BBC. Sametové rádio Retro nabízí rovněž vzácné nahrávky rozhovorů s nejrůznějšími osobnostmi, které po roce 1968 nesměly veřejně vystupovat a během podzimu 1989, potažmo jara 1990 se postupně vracely do éteru. Svoje názory vysloví Karel Kyncl, A.J. Liehm, Arnošt Lustig, manželé Škvorečtí, Pavel Landovský, Jiří Hanzelka, Pavel Tigrid a mnozí další. Na těchto nahrávkách se ukazuje, jak důležité je nejenom zpravodajství, které má nezastupitelnou funkci uprostřed dění, ale také tvorba složitějších, komponovaných dokumentárních pořadů, které situaci s odstupem reflektují a přinášejí nadčasové úvahy a reakce. Uchovány jsou díky tomu názory formulované tak, jak se to nehodí pro tribunu na náměstí, zatímco intimita rozhlasového studia jim vysloveně prospívá.

„Ty nahrávky překvapují tím, na co všechno jsme z myšlenek a odkazu Listopadu 1989 za těch třicet let pozapomněli“ je přesvědčen dramaturg Tomáš Černý.

Rádio Retro je mimo jiné součástí multiplexu ČRo DAB+, který v tuto chvíli pokrývá svým signálem 80 procent populace, k dispozici je také on-line na webu Českého rozhlasu.

Spustit audio

Související