Rádio Retro vzpomíná na Jiřího Menzela a herce narozené před sto lety

22. září 2020

Od půlnoci z pondělí na úterý 22. září se v programu Rádia Retro objeví nahrávky s hlasem nedávno zemřelého režiséra Jiřího Menzela a dále vyprávění Dany Medřické, Vlastimila Brodského, Rudolfa Hrušínského nebo Jiřího Sováka, které spojuje ročník narození 1920. Uslyšíte i nahrávky, které nebyly dosud publikovány v plném rozsahu.

Jiří Menzel byl hostem u mikrofonu Československého rozhlasu poprvé v roce 1966, po natočení Ostře sledovaných vlaků, ještě před tím, než za ně dostal filmového Oscara. Vyjadřoval se tehdy velmi nesměle, skoro jako hrdina zmíněného filmu.

Nebylo snadné s ním rozhovor natočit. Později komentoval úvahy o filmu ze třicátých let a společně s Bohumilem Hrabalem uvažoval na počátku osmdesátých let o Postřižinách a jejich filmové adaptaci.

Tento rozhovor natočil publicista Ota Nutz, ale v archivu máme raritní snímek původní, dosud nesestřihané podoby tohoto interview.

Druhá nahrávka pořízená a uložená do archivu na konci roku 1968 a nikdy nepublikovaná zachycuje Jiřího Menzela při poradě filmových tvůrců diskutujících o účasti na filmovém festivalu v Moskvě v nadcházející sezóně 1969. Režisér se tu od úvah o vzniku kritických článků o filmech v Rudém právu dostává až k obecnému varování před lhostejností společnosti vůči okupaci.

Herecké stopy Dany Medřické, Rudolfa Hrušínského, Vlastimila Brodského nebo Jiřího Sováka se v archivu Českého rozhlasu pochopitelně hledají mnohem snáz, než vyprávění introvertního režiséra. Přesto jde spíše o literárně-dramatické výkony, než civilní vyprávění.

Přesto se podařilo najít například hodinové pásmo Herec a čas, kde Vlastimil Brodský nahlas (a přitom tiše) uvažuje o svém životě, o herectví, o plynutí života. V případě Rudolfa Hrušínského stojí za zmínku rekonstrukce rozhovoru z poloviny osmdesátých let, který se dochoval na původním pracovním pásu bez hudby.

Jiří Sovák se v Rádiu Retro zase neobjeví jen jako bodrý vypravěč historek, ale na počátku normalizace vznikl rozhovor směřující víc k serióznějším stránkám hereckého umění.

Rádio Retro si můžete naladit jako součást digitálního multiplexu ČRo DAB+, který od minulého týdne pokrývá již 95 % populace nebo on-line jako součást portálu mujRozhlas. Veškeré informace a detaily o digitálním vysílání najdete v naší trvalé příloze Jak poslouchat DAB+.

autoři: Tomáš Černý , lukpo
Spustit audio

Související