Radio Wave spustí projekt Digitální detox, upozorňuje na přetížení mladé generace

28. květen 2018

Na webu stanice se budou moci posluchači od 1. června otestovat, vyzkoušet si pět výzev společně se známými osobnostmi a poslouchat debaty, rozhovory a reportáže. Digitální detox vyvrcholí 9. června kulturně-sportovní akcí v pražských Kasárnách Karlín.

Podle odborných studií přibývá v posledním desetiletí mladých lidí, kteří čelí negativním vlivům digitálního přetížení. Nadměrné používání chytrých telefonů, sociálních sítí a nových technologií může způsobovat problémy se sebekontrolou, poruchy pozornosti, závislost, deprese nebo úzkostné stavy. Projekt Radia Wave Digitální detox chce na tento fakt upozornit a otevřít debatu o digitálním přetížení mileniálů a generace Z.

„Naším cílem není říkat lidem, aby nepoužívali sociální sítě, smartphony nebo internet. Chceme vyzvat posluchače a posluchačky, aby se zamysleli nad tím, jestli je využívají racionálně a prospěšně a zda umí kontrolovat svůj čas strávený virtuálně,“ vysvětluje záměr projektu šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Jedním z cílů projektu je aktivní zapojení mladé generace a posluchačů Radia Wave.V pátek 1. června bude na stránce wave.cz/detox zveřejněn jednoduchý test, jehož prostřednictvím návštěvníci zjistí, jak jsou na tom s digitálním přetížením. Od pondělí 4. června nabídne Radio Wave ve vysílání a na webu řadu debat, rozhovorů a reportáží o virtuální komunikaci, digitálním půstu či odpojení. Každý den bude zveřejněna jedna výzva pro posluchače, související s používáním chytrých telefonů. Své zkušenosti budou moci sdílet ve vysílání Radia Wave a vlastní zážitky z plnění výzev bude ve svém audioblogu komentovat redaktor Radia Wave Jonáš Zbořil.

Do projektu se zapojí známé osobnosti z mladé generace. Na výzvy Digitálního detoxu Radia Wave budou reagovat v krátkých video vzkazech. Ambasadory projektu se stanou youtuber Johny Machette, foodblogerka Maškrtnica, cestovatel Ladislav Zibura, umělkyně Ester Geislerová a novinářka Linda Bartošová, ale i moderátoři stanic Českého rozhlasu Lucie Výborná nebo Jan Rosák. „Digitálním detoxem už jsem si jednou prošla a je to skvělá zkušenost. Je super, že se Radio Wave něčemu takovému věnuje. Digitální přetížení je téma, které se v Česku ještě moc neřeší, ale do budoucna by mohlo být hodně aktuální,“ dodává jedna z ambasadorek Ester Geislerová.

Digitální detox Radia Wave vyvrcholí v sobotu 9. června venkovní kulturně-sportovní akcí v pražských Kasárnách Karlín. Od 13 do 22 hodin nabídne alternativu k trávení volného času na sociálních sítích. Návštěvníci akce se budou moci zúčastnit turnaje ve fotbale, zahrát si plážový volejbal a stolní tenis nebo si zacvičit s trenérem Kamilem Filou. Na akci vystoupí DJové a kapely, jejichž členové jsou moderátory pořadů na Radiu Wave. Koncerty odehrají např. Please The Trees, Opak Dissu nebo Lazer Viking.

Informace o projektu Digitální detox Radia Wave najdete na stránce wave.cz/detox, na facebookovém a instagramovém profilu stanice.

autor: Susana
Spustit audio