Radiofórum - zprávy 17. srpna 2007

17. srpen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Další poslanci ODS váhají s podporou vládní reformy

Ondřej KAPIC, redaktor:
Další poslanci ODS váhají s podporou vládní reformy veřejných financí. Kromě Vlastimila Tlustého i Jan Schwippel a Juraj Raninec. Spočítali si totiž, že pozměňovací návrh by některé skupiny lidí v roce 2009 znevýhodnil. Váhající poslance pozval na večerní schůzku daňových expertů ODS premiér Mirek Topolánek. V Poslanecké sněmovně máme teď reportérku Lucii Husárovou. Dobrý večer.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Cílem dnešní schůzky má být především vyjasnění pochybností. Vlastimil Tlustý spolu s dalšími z ODS odmítá podpořit reformu, pokud by to pro většinu lidí znamenalo zvýšení daní. Daňové zatížení by některých, podle některých lidí by daňové zatížení podle aktuální verze reformy mělo v roce 2009 ve srovnání s rokem 2008 vzrůst a vinu vidí Tlustý na straně ministerstva financí. Proti tomu se ohradil ministr financí Miroslav Kalousek z KDUČSL. Vyjádření o dodatečných propočtech dopadů daňových sazeb označil za směšná. Experti ODS podle něj měli všechna potřebná čísla už dlouho před tím, než se jedna z variant objevila ve vládním návrhu reformy. Ještě připomenu, že Poslanecká sněmovna má o reformě hlasovat příští úterý a dnešní jednání by mohlo o výsledku tohoto hlasování rozhodnout. Podle neoficiálních informací jde skupina kolem Vlastimila Tlustého na dnešní jednání s následujícím plánem o sporných bodech by se v úterý hlasovalo odděleně a tudíž by se celý pozměňovací návrh nemusel vracet do druhého čtení a ona kontroverzní opatření by z předlohy vypadla. Později by se výše slev na dani od roku 2009 upravila novelou zákona. My budeme jednání špiček ODS sledovat a o jeho výsledku informovat.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Do Poslanecké sněmovny děkuji naší reportérce Lucii Husárové. Na slyšenou.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Na slyšenou.

Lékaři se ozvali proti reformním návrhům ministra Julínka

Ondřej KAPIC, redaktor:
Hlasitě se dnes proti reformním návrhům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ozvali lékaři. Nejen, že jim vadí padesátitisícová sankce, kterou by museli platit v případě, že nebudou vybírat poplatky od pacientů, zarazila je i navrhovaná centralizace zdravotnického systému. Například ministr zdravotnictví bude mít velké pravomoci při určování cen léků a zdravotnických výkonů. Jak v pořadu 20 minut Martina Veselovského řekl současný ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, návrh by měl významně přispět k boji proti korupci.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Je to úplně nový proces, který bude zbaven té složky lidské, tedy bude zmenšen korupční prostor, protože většina z těchto pravidel budou napsána přímo v zákoně a v podzákonných předpisech a bude se postupovat podle správního řízení. To znamená občané, kteří jdou i v jiných záležitostech na úřad, tak se to vyřizuje podle nějakých pravidel a oni když zjistí, že úředník porušil tato pravidla, tak se můžou odvolat.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Účinnost nového přípravku dosud sledoval Státní ústav pro kontrolu léčiv. Maximální cenu stanovilo ministerstvo financí a částku, kterou měla za lék uhradit pojišťovna, domlouvala kategorizační komise na ministerstvu zdravotnictví. V ní zasedali zástupci pojišťoven, lékařských odborných společností a pacientů.

Plyn pro domácnosti podraží

Ondřej KAPIC, redaktor:
Domácnosti si budou muset brzy připlatit za dodávky zemního plynu. Jeho cena by měla vzrůst nejprve od října v řádu několika procent, od ledna příštího roku pak znovu až o deset procent. V dnešním Právu to uvedl Milan Kajtman z představenstva společnosti RWE Transgas, která je dominantním prodejcem plynu u nás. Proč takové zdražení, vysvětlil Radiožurnálu mluvčí RWE Martin Chalupský.

Martin CHALUPSKÝ, mluvčí RWE Transgas:
Jednoznačně důvodem pro nárůst ceny zemního plynu je obrovský růst ceny ropy, na který jsou ceny zemního plynu vázány. Cena ropy na světových trzích za posledního půl roku narostla o více než dvacet dolarů za barel a to se jednoznačně musí promítnout na konci letošního roku do ceny. Ale to zdražení nebude v letošním roce nijak dramatické.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Analytici okamžitý důvod pro zdražení plynu většinou nevidí. Krok společnosti RWE prý může souviset více s očekáváním budoucího růstu cen ropy než s aktuální situací na trhu.

Hygienik: Radar při dodržení norem zdraví neohrozí

Ondřej KAPIC, redaktor:
Americký radar v Brdech by podle předběžných posudků českých hygieniků nijak neohrožoval zdraví lidí z okolních obcí. Armádní i civilní experti vycházeli při výpočtech z technických parametrů, které dostali od Spojených států. Příští měsíc pak provedou měření přímo na Marshallových ostrovech, kde je v současnosti tento radar součást amerického protiraketového štítu umístěn. Další informace od Pavla Otta.

Pavel OTTO, redaktor:
K možnému umístění amerického radaru se zatím vyjadřovali hlavně politici a diplomaté, posudky právě hygieniků ale chyběly. Podle Luďka Pekárka ze Státního zdravotního ústavu je výkon radaru sto sedmdesát kilowattů, což je hodnota srovnatelná například s televizním vysílačem na pražském Žižkově. Stejný názor má i hlavní armádní hygienik Petr Navrátil.

Petr NAVRÁTIL, hlavní armádní hygienik:
Posouzením dostupných informací jsme došli k závěru, že elektromagnetické záření z radiolokační stanice při jejím případném provozu v České republice a při dodržení ochranných pásem neohrozí zdraví lidí v regionu.

Pavel OTTO, redaktor:
Zdraví škodlivé by podle Navrátila nebyly ani takzvané boční laloky, které vznikají kolem hlavního paprsku. Starostu obce Trokavec Jana Neorala ale tyto argumenty nepřesvědčily.

Jan NEORAL, starosta obce Trokavec:
Parazitní laloky tam budou a musí se udělat zdravotní studie.

Pavel OTTO, redaktor:
Se závěry českých hygieniků se mohou lidé seznámit na adrese www.radarbrdy.cz.

Rusko obnovuje lety dálkových bombardérů

Ondřej KAPIC, redaktor:
Rusko obnovuje po více než deseti letech pravidelné lety dálkových bombardérů. Návrat k praxi ze sovětské éry oznámil novinářům prezident Vladimir Putin ve vojenském prostoru nedaleko uralského Čeljabinsku, kde sleduje s ostatními lídry států Organizace šanghajské spolupráce společné manévry šesti armád. Putin odůvodnil obnovení pravidelných strategických letů i za hranicemi Ruské federace bezpečnostními hrozbami, které představují další světové vojenské mocnosti. Zjevně tak narážel na americký záměr vybudovat protiraketový štít ve střední Evropě. Moskva ho vytrvale kritizuje a podniká sebevědomě působící kroky ve vojenské oblasti.

Záchranné práce v dole v Utahu zastaveny

Ondřej KAPIC, redaktor:
Po dalším závalu a obětech mezi záchranáři zastavily americké úřady podzemní operace v dole Crandall Canyon ve státě Utah. Při nových seizmických otřesech tam totiž zahynuli tři muži ze záchranných týmů a šest dalších bylo většinou vážně zraněno. Situaci sleduje zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Guvernér státu Utah Jon Huntsman oznámil, že záchranné operace budou zatím pokračovat vrtáním dalších otvorů do zavalených sekcí dolu. Riziko nových seizmických otřesů je ale natolik velké, že hrozí další oběti na životech. Přístroje v nedalekém Salt Lake City totiž naměřily otřesy půdy v síle skoro dvou stupňů podle Richterovy klasifikace. Tlaky v podzemí jsou tak silné, že pukající stěny vystřelují ve štolách velké kameny. Nové vrty umožňují, aby v zavalených sekcích byl dostatek vzduchu a pitná voda. Ještě včera citlivé přístroje zaznamenaly v zavaleném dole v pětiminutových intervalech známky pravidelného klepání do horniny.

Za zločiny spáchané v období apartheidu podmínečné tresty

Ondřej KAPIC, redaktor:
Za zločiny spáchané v období apartheidu jen podmínečné tresty. Tak dnes rozhodl jihoafrický soud v případu někdejšího ministra bělošské vlády Adriaana Vloka a jeho čtyř podřízených. Ti v roce 1989 spáchali neúspěšný atentát na černošského aktivistu Franka Chikaneho. Pokud se obžalovaní v následujících letech nijak neproviní, mají díky podmínce velkou šanci, že do vězení vůbec nepůjdou. Mírný rozsudek není v procesech s představiteli apartheidu ojedinělý. Podrobnosti má redaktor Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Před soudní budovou v Pretorii protestovala řada nespokojenců. Adriaan Vlok podle nich není vinný jen pokusem o vraždu, ale dopustil se i porušování lidských práv, kdy coby policejní ministr dovolil masové zatýkání odpůrců režimu apartheidu. Apartheid, to byla více než čtyřicetiletá segregace černošského a bělošského obyvatelstva v Jihoafrické republice. Převládajícím černochům tehdy vládli menšinoví běloši, a to často velice nevybíravě. Excesů se ale dopouštěla i černošská opozice. Nezřídka se přitom uchylovala i k terorismu. Přehmaty obou stran se v devadesátých letech snažila vyjasnit Komise pro pravdu a spravedlnost. Viníky často omilostnila, pokud se ke zločinu přiznali. Pokud ne, skončili tak jako Vlok před soudem, kde panovala stejná logika přiznáš se a dostaneš milost nebo jen mírný trest. Vlokův případ ukazuje smířlivý postoj jihoafrické vlády k viníkům apartheidu. Už dříve ho shrnul prezident Thabo Mbeki, když řekl: "Nechci tu žádný hon na čarodějnice."

Velká cena silničních motocyklů v Brně

Ondřej KAPIC, redaktor:
Do Brna dorazili první návštěvníci závodu Mistrovství světa motocyklů. Během víkendu by na Masarykův okruh mělo zavítat přes sto tisíc lidí. Na bezpečnost dohlížejí stovky policistů. V Brně a okolí řídí nejen dopravu, ale také zajišťují pořádek v kempech a na záchytných parkovištích. Podrobnosti zjišťoval redaktor Michal Záboj.

Michal ZÁBOJ, redaktor:
Už na první den Velké ceny do Brna dorazily tisíce návštěvníků. Na parkovištích a v kempech policisté napočítali asi čtyři tisíce aut a tisícovku motocyklů. Hlavní nápor návštěvníků ale přijde v neděli. V terénu budou stovky policistů.

Martin KOTLAN, jihomoravská policejní správa:
Tam se ten celkový počet za Správu Jihomoravského kraje bude blížit tisícovce.

Michal ZÁBOJ, redaktor:
Říká Martin Kotlan z jihomoravské policejní správy. Letos poprvé se na Velké ceně objeví také rakouští policisté, kteří vytvoří společné hlídky s českými kolegy. Při kontrolách řidičů pak bude s policisty v terénu také pracovník magistrátního odboru dopravy, podotýká zástupce brněnského policejního ředitele Karel Pospíšil.

Karel POSPÍŠIL, zástupce brněnského policejního ředitele:
To znamená na místě rozhodne o zadržení řidičského průkazu i o výši sankce.

Michal ZÁBOJ, redaktor:
Návštěvníci Velké ceny se mohou na okruh dostat také autobusy z Mendlova náměstí a z kempů. Linky jsou přitom podle Jana Seitla z dopravního podniku zdarma.

Jan SEITL, Dopravní podnik města Brna:
V době špičky jezdíme i po dvou, po třech minutách.

autor: oka
Spustit audio