Radiofórum - zprávy 26. července 2007

26. červenec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Organizační výbor projednává zvolení Kateřiny Neumannové do čela

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Dobrý podvečer. Boj o post šéfa organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 finišuje. Před hodinou se v pořadatelském Liberci sešli členové výboru, pak je ještě čeká valná hromada. Jestli odvolají Romana Kumpošta a zvolí místo něj Kateřinu Neumannovou, nám řekne přímo z Liberce náš reportér Tomáš Kohout.

Tomáš KOHOUT, redaktor:
Výkonný výbor organizačního výboru už dojednal, teď sedí v téže místnosti a ve stejném složení také valná hromada. Ten výkonný výbor v podstatě jen projednával program, o čem se teď bude jednat dále a ten program je jasný, jsou to právě personální změny ve výkonném výboru i na jeho nejvyšším postu. Přítomni jsou všichni, kteří mají být, takže prezident svazu Sobotka, generální sekretář Pelc, primátor Liberce Kittner, náměstek libereckého hejtmana Doležal a také Roman Kumpošt, který se hlasování o své osobě zdrží. Při příchodu jsem se jinak ptal všech dalších, s čím tedy přichází na to jednání, tak stanovisko svazu se nezměnilo, takže dva hlasy pro Kateřinu Neumannovou, primátor Kittner prohlásil, ať se nechám překvapit, že uvidíme až na konci jednání a náměstek libereckého hejtmana Doležal řekl, že po jednání uvidí, jak se rozhodne a jak bude moc hlasovat, takže stejně to vypadá, že Kateřina Neumannová bude po dnešku prezidentskou organizačního výboru mistrovství světa v Liberci.

Do dvou let bez víz do USA

Ondřej KAPIC, redaktor:
Možná už za dva roky nebudeme potřebovat při cestách do Spojených států víza. Čeští úředníci ministerstva zahraničí tak soudí na základě nového znění bezpečnostního zákona, na kterém se shodlo vedení obou komor amerického Kongresu. Ten mimo jiné upravuje i podmínky pro bezvízový styk, které naše země bude zřejmě splňovat. Zákon ale musí ještě potvrdit tamní Senát a Sněmovna reprezentantů. Prezident Bush navíc už dřív hrozil, že právní úpravu vetuje. Dosud o víza nemuseli žádat občané té země, která má méně než tři procenta odmítnutých žadatelů, to ale Česká republika nesplňuje, říká mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Zuzana OPLETALOVÁ, mluvčí ministerstva zahraničí:
Je tam výjimka z tříprocentní hranice odmítnutých víz, může být udělena pouze v případě, když země má nižší než desetiprocentní hranici odmítnutých žádostí o víza. My máme devět procent, to znamená, že jsme těsně pod tou hranicí, a to se samozřejmě může časem změnit, a to by nás mohlo také ohrozit.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Dosud mohou jezdit do Spojených států bez víz občané sedmadvaceti zemí světa, jsou mezi nimi všechny takzvané staré země Evropské unie s výjimkou Řecka.

Americké základy v Evropě postaví firma Boeing

Ondřej KAPIC, redaktor:
O stavbě radaru v Česku není ještě zdaleka jasno, americká vláda už ale ví, kdo ho případně postaví. Společnost Boeing dnes dostala tuto zakázku od amerického ministerstva obrany. Kromě toho by Boeing měl postavit i raketové silo v Polsku. Obě zařízení jsou součástí amerického systému protiraketové obrany. Jejich výstavbu musí ještě schválit americký Kongres a také česká a polská vláda. Aktuálně se nám teď do vysílání Radiofóra hlásí zpravodaj Českého rozhlasu ve Washingtonu Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Americký Boeing zatím dostal od Pentagonu kontrakt v hodnotě osmdesáti milionů dolarů, který zahrnuje pouze plány, měření a další předběžné konstrukční práce. Pokud Česko a Polsko budou s těmito plány souhlasit, získal by Boeing zakázku amerického ministerstva zahraničí ve výši až tři a půl miliardy dolarů. Mluvčí ministerstva obrany Ray /nesrozumitelné/ oznámil, že tato částka by pro polskou základnu zahrnovala výrobu deseti protiraketových střel Interceptor, které nenesou výbušninu, ale ničí rakety prostým nárazem. Boeing by také stěhoval na stanoviště na našich Brdech radar z Marshallových ostrovů. Američané se tak připravují na to, aby v případě souhlasu Česka a Polska mohli zabezpečit Evropu do září roku 2013.

Za reportáž o soudkyni se televize nemusela omlouvat

Ondřej KAPIC, redaktor:
Reportér má právo svobodně se ptát soudců jako osob veřejně činných na jejich minulost, jejich dnešní postoje totiž určují i to, co dělali před rokem osmdesát devět. Taková zpráva dnes přišla od Ústavního soudu, který posuzoval několik let starý spor dvou soudkyň. Jedna o druhé natočila před lety pro Českou televizi reportáž, ve které se pokoušela osvětlit její působení v komunistické justici. Ta se ale bránila u soudu, který nařídil televizi omluvit se. Ústavní soud teď ale jeho rozhodnutí zrušil. Jak Radiožurnálu řekla ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, Ústavní soud zkoumal také to, zda si autorka reportáže Šárka Weberová údaje o soudkyni Stanislavě Píchové vymyslela nebo se je pokoušela dostupným způsobem ověřit. Rozhodl, že její postup byl legitimní, kdo ale podle Wagnerové selhal, byli sami představitelé státní správy a justice.

Eliška WAGNEROVÁ, ústavní soudkyně:
Tázala se samotné té paní soudkyně, tázala se ministra spravedlnosti, předsedy městského soudu, k tomu se vyjadřoval i tehdejší místopředseda Nejvyššího soudu, všichni tito justiční funkcionáři, jakož i ministerstvo spravedlnosti se odmítalo o minulosti soudců bavit, což Ústavní soud se právě domnívá, že je veliká chyba.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Česká televize verdikt Ústavního soudu vítá, především proto, že potvrdil právo na svobodu projevu. Dobrá zpráva je to i pro autorku reportáže Šárku Weberovou, soudí mluvčí televize Martin Krafl.

Martin KRAFL, mluvčí České televize:
V současné chvíli už tady nepracuje, ale myslím si, že to dnešní rozhodnutí Ústavního soudu je pro ni největší morální satisfakcí.

Ondřej KAPIC, redaktor:
K případu se podrobně vrátíme v další části Radiofóra.

Schůzka předsedy Senátu s prezidentem

Ondřej KAPIC, redaktor:
Volba prezidenta by měla začít už v únoru příštího roku. To je nejbližší možný termín, který stanovuje ústava. Shodli se na tom prezident Václav Klaus a předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS. Jejich dnešní schůzka na Hradě ale rozladila šéfa dolní komory parlamentu Miloslava Vlčka z ČSSD. Sobotka se podle Vlčka měl dohodnout nejprve s ním. Právě šéf sněmovny schůzi parlamentu k volbě prezidenta svolává a má tak při výběru termínu rozhodující slovo. Sám Vlček má schůzku s prezidentem na začátku srpna, předseda Senátu Přemysl Sobotka ale Radiožurnálu řekl, že svého kolegu ze sněmovny rozhodně obcházet nechce.

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu:
Já si myslím, že máme sice dvoukomorový parlament, ale dvě samostatné komory a o tom, kdy já se sejdu s prezidentem, o tom rozhodujeme jenom my a ta druhá strana, to znamená prezident, takže určitě rozhodne předseda Poslanecké sněmovny, ale tu debatu my máme nasmlouvanou na srpen a já předpokládám, že na debatu má jít člověk připraven, takže já už mám názor hotov.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Jediným kandidátem na post hlavy státu stále zůstává Václav Klaus. Toho podporují občanští demokraté, naopak ČSSD uvažuje o tom, že podpoří kandidáta Jiřího Dientsbiera.

Jih Evropy ohrožují požáry

Ondřej KAPIC, redaktor:
Další požáry se dnes rozhořely na jihu a jihovýchodě Evropy. Na svědomí je mají především vysoké teploty a sucho. Řecké úřady musely kvůli ohni na několik hodin uzavřít dálnici spojující Atény s přístavním městem Pátra na Peloponéském poloostrově. Obrovské plameny pomáhalo hasit několik vrtulníků. Jiří Kříž, vedoucí konzulárního oddělení ambasády v Aténách, popisuje, kde jsou požáry nejhorší. Turisty prý ale oheň nikde neohrožuje.

Jiří KŘÍŽ, vedoucí konzulárního oddělení ambasády v Aténách:
Oblast Achaja na Peloponésu, Kefalonie a město Kastoria na severu Řecka, kde ty požáry nejsou plně pod kontrolou příslušných řeckých orgánů.

Loni se narodil rekordní počet dětí

Ondřej KAPIC, redaktor:
V České republice se loni narodil rekordní počet dětí, sto šestnáct tisíc. Demografové jsou optimističtí, novorozenců by u nás mělo dál přibývat. Ženy narozené v populačně silných sedmdesátých letech mateřství odkládaly, jak dodává reportérka Václava Vařeková, počet dětí na jednu ženu je u nás stále jeden z nejnižších v Evropě.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Jedno celé tři, právě tolik dětí u nás v průměru připadá na jednu ženu. Číslo se postupně zvyšuje, ale pomalu.

Kryštof ZEMAN, demograf:
Samozřejmě k dlouhodobému udržení početního stavu populace by byl potřeba počet těsně nad dvě celé.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Připomíná demograf Kryštof Zeman. České ženy navíc mají děti čím dál později, první v průměru v sedmadvaceti letech. Třetina potomků se rodí v nemanželských svazcích. Předseda Českého statistického úřadu Jan Fischer čeká, že vyšší porodnost je jen otázkou několika let.

Jan FISCHER, předseda Českého statistického úřadu:
Přes ty dobré výsledky v porodnosti nelze o tom hovořit jako o klasickém nebo obvyklém baby boomu.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Počet rozvodů neklesá, nezdarem končí každé druhé manželství.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu