Radiofórum - zprávy 6. prosince 2007

6. prosinec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Návrat šéfa lidovců Jiřího Čunka do vlády se komplikuje

Václav SOCHOR, moderátor:
Podrobné zprávy má teď připraveny Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Dobrý večer. Návrat šéfa lidovců Jiřího Čunka do vlády rozděluje koalici. Strana zelených dnes totiž pohrozila, že v případě, že se předseda KDUČSL vrátí na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, všichni ministři pak z vlády odejdou. Jak dodává redaktorka Veronika Malá, lidovci návrat svého lídra do vládních funkcí podpořili začátkem tohoto týdne.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Odchod ministrů zelených je vážně míněnou variantou. Říkali dnes ve sněmovně členové strany. Současně ale doufají, že na tuto možnost nebude muset dojít.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Já odhaduju na devadesát, devadesát pět procent, že do té vlády on nepůjde.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl předseda zelených Martin Bursík. Jiří Čunek postoj nejmenší vládní strany nechápe. Podle něj teď není důvod, aby se na ministerstvo nevracel. Naopak si myslí, že teď jde hlavně o hru Strany zelených.

Jiří ČUNEK:
Zelení hrají vabank, protože se domnívají, že vždycky někdo cukne, ale to není styl práce KDUČSL.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Návrat šéfa lidovců do kabinetu se ale nelíbí ani některým občanským demokratům. Premiér Mirek Topolánek dokonce už dříve označil rozhodnutí lidovců za ukvapené. Dnes nechtěl situaci moc komentovat. Dotazům na Jiřího Čunka musel ale čelit i v parlamentních interpelacích.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér:
Útoky na Jiřího Čunka přes jeho očištění pokračují a on musí sám zvážit, jestli v této chvíli jeho účast ve vládě je užitečná, protože jako předseda strany by v ní být měl, anebo jestli je užitečnější, aby zůstal mimo.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Koalice by měla ještě o návratu předsedy KDUČSL nejspíš příští týden jednat.

Ekologičtí aktivisté vylezli na komín Elektrárny Prunéřov

Ondřej KAPIC, redaktor:
Na komín elektrárny Prunéřov II na Chomutovsku dnes ráno vylezlo jedenáct aktivistů ekologického hnutí Greenpeace. Chtějí tak upozornit na znečišťování ovzduší skleníkovými plyny. Prunéřovská elektrárna vypouští nejvíc oxidu uhličitého u nás. Podle aktivistů je to devět milionů tun ročně. Akci sleduje reportérka Gabriela Hauptvogelová.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka:
Cesta ke komínu byla poměrně jednoduchá. Stačilo na některém místě přelézt šest kilometrů dlouhý plot a doběhnout ke komínu. Mluvčí ČEZu Ota Schnepp mi řekl, kdy si lidé všimli, že v areálu je někdo cizí.

Ota SCHNEPP, mluvčí ČEZu:
Mezi pátou a šestou hodinou ranní zaměstnanci upozornili, že se tady pohybujou lidi, který vůbec neznají.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka:
Policie ani ochranka nebude proti aktivistům na komíně zasahovat. Podle mluvčího společnosti Oty Schneppa jsou naopak hasiči připraveni jim v nouzi pomoci. Aktivisté chtěli na komíně vyvěsit transparent s nápisem "stop CO2". To se jim ale kvůli špatnému počasí a větru nepodařilo. Naopak odpoledne zprovoznili komunikační centrum pro spojení se světem, řekl mi přímo z komína Jan Rovenský.

Jan ROVENSKÝ:
My jsme se spojili s našimi kolegy z delegace, která je na konferenci o ochraně klimatu v Bali v Indonésii a předali jsme jim první balíček zpráv podpory.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka:
Greenpeace totiž chce, aby česká delegace na Bali prosazovala přijetí závazku k rozšíření a doplnění Kjótského protokolu, který státy zavazuje ke snižování emisí skleníkových plynů nejpozději v roce 2009. Přes noc zůstane na komíně prunéřovské elektrárny jenom šest lidí, zbylých pět slezlo a policie je už zpátky nahoru nepustí.

Kontroly na hranicích ČR padnou 21. prosince

Ondřej KAPIC, redaktor:
Kontroly na hranicích České republiky definitivně padnou 21. prosince. Potvrdili to dnes v Bruselu ministři vnitra členských zemí Evropské unie. Češi tak nebudou muset na hranicích zastavovat a vytahovat pasy. Těší se z evropské centrály zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor:
V Bruselu dnes bouchalo šampaňské. Potvrzení rozšíření schengenského prostoru se očekávalo, přesto byla nálada slavnostní. Ministr vnitra Ivan Langer.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Padá poslední zbytek pomyslné berlínské zdi nebo železné opony, která rozdělovala stále Evropu a jsem velmi šťastný, že se nám to podařilo, protože tento projekt je důkazem toho, že když spojíte vizi, vůli, práci a spolupráci, potom můžete dosáhnout tak velkého cíle, jako je vstup do schengenského prostoru.

Vít POHANKA, redaktor:
Pasové kontroly zůstanou zatím jen na letištích. Koncem března se ale mají zrušit u letů mezi novými a starými zeměmi schengenského prostoru. Zůstanou pouze u příletů a odletů do jiných destinací.

Američané stále plánují radar v Česku

Ondřej KAPIC, redaktor:
Spojené státy stále plánují postavit v Česku protiraketový radar. Nic na tom nemění zpráva amerických tajných služeb, podle které Írán nevyvíjí jaderné zbraně. Českému rozhlasu to dnes v Bruselu řekl náměstek americké ministryně zahraničí Daniel Fried.

Daniel FRIED, náměstek americké ministryně zahraničí:
Ne, na našich současných plánech to nic nemění. My musíme přemýšlet dvacet pět let dopředu. A brát v úvahu, jaké nové nebezpečí se může objevit. Musíme přemýšlet nad tím, co můžeme udělat, abychom chránili území Severoatlantické aliance, Ameriku i Evropu před takovými hrozbami.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Náměstek Fried také potvrdil, že Spojené státy stále nabízejí, že by na plánovanou radarovou část základny v Brdech mohli ruští experti. Celý rozhovor s náměstkem americké ministryně zahraničí Danielem Friedem si můžete poslechnout v publicistické části tohoto Radiofóra.

Balíček s trhavinou zabíjel v centru Paříže

Ondřej KAPIC, redaktor:
Výbuch nálože v centru francouzské metropole Paříži si vyžádal jednu mrtvou ženu a pět zraněných. Policie zatím pátrá po pachateli činu i jeho motivech. Vyšetřování sleduje zpravodaj Českého rozhlasu v Paříži Jan Šmíd, který se přihlásil s aktuálními informacemi.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Balíček vybuchl v ruce pracovnice advokátního úřadu hodinu po poledni a na místě ji usmrtil. Dalšího člověka výbuch zranil těžce a další čtyři jsou zraněni lehce. Policie stále nemá sebemenší stopu a pátrá hlavně po motivu tohoto útoku. V domě na bulváru Maleb sídlí o tři patra níže advokátní kancelář prezidenta Sarkozyho, ale policie nepovažuje toto spojení za příliš pravděpodobné. Rovněž se ukazuje, že předchozí domněnka, že by útok mohl souviset s případem Yvana Colony, který je obviněn z vraždy bývalého prefekta na Korsice Clauda Erignaca, zřejmě nemá opodstatnění, stejně tak zřejmě s případem nesouvisí ani to, že přímo před domem, kde došlo k výbuchu, je památník Shoah. Ministryně vnitra Michelle AlliottováMarieová přerušila jednání v Bruselu a přijela přímo na místo.

Ondřej KAPIC, redaktor:
K tomuto atentátu i k násilí ve Francii obecně se podrobně vrátíme ve vysílání Radiožurnálu v pořadu Stalo se dnes po dvacáté první hodině.

NASA odložila plánovaný start raketoplánu Atlantis

Ondřej KAPIC, redaktor:
Americká NASA odložila plánovaný start raketoplánu Atlantis. Přístroje totiž ukázaly poruchu senzorů pro palivo. Situaci sleduje zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Alexandr Pícha. Dobrý večer.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Dobrý večer. Porucha se ukázala na dvou ze čtyř senzorů. Přestože byla externí palivová nádrž naplněná, ukazovaly, že je prázdná. Technici se domnívají, že se nejspíše něco stalo v zapojení senzorů. Už teď je ale jisté, že Atlantis dnes neodstartuje a velící Kennedyho středisko se obává, aby se vše stihlo do zítřejšího večera. Pokud by totiž americký raketoplán nevyužil poslední letošní možnosti letět k Mezinárodní kosmické stanici, nevynesl by tam evropskou laboratoř Columbus, která má už několikaleté zpoždění.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Jaké by to mělo pro mezinárodní stanici a pro evropský vesmírný program důsledky?

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Tak Evropa sama nemá žádnou raketu, která by mohla její laboratoř vynést do vesmíru. Americký harmonogram je ale po havárii Columbie tak nabytý, že se evropská laboratoř dostala na řadu vlastně až po třech letech. Pro Evropu je to také důležitý příspěvek k americkému letu na měsíc v příštím desetiletí. Teď je ale nutné, aby se vše stihlo, protože současné americké raketoplány mají životnost jen do roku 2010. Takže v harmonogramu do stavby mezinárodní stanice už není skoro žádná rezerva.

České dráhy porušily zákon při řízení Pendolina Fittipaldim

Ondřej KAPIC, redaktor:
České dráhy vážně porušily předpisy, když dovolily bývalému závodníkovi Formule 1 Emersonu Fittipaldimu řídit rychlovlak Pendolino. Jak oznámila drážní inspekce, brazilský pilot hýbal s pákou, která má i v režimu autopilota vliv na jízdu soupravy. Tím mohl ohrozit cestující. K řízení vlaku nemá tento závodník samozřejmě oprávnění. České dráhy se závěry vyšetřování nesouhlasí. Fittipaldi jel rychlovlakem na motocyklové závody do Brna. Dráhy jeho cestu využily k propagaci Pendolina.

Do kin se chystá dokument Občan Havel

Ondřej KAPIC, redaktor:
Do českých kin se chystá film s Václavem Havlem v titulní roli dokument s názvem Občan Havel. Premiéru bude mít koncem ledna příštího roku, ale jeho tvůrci ho už dnes představili vybranému okruhu lidí. Byla mezi nimi i redaktorka Radiožurnálu Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Pavel Koutecký začal dokument natáčet před patnácti lety. Po jeho tragické smrti loni na jaře se dokončení filmu ujal režisér Miroslav Janek. Kouteckého si Václav Havel pustil k sobě dost blízko a tak svou kamerou sleduje skutečný život českého prezidenta. Pracoval observační metodou. Koutecký se sám přirovnával k mušce, která sedí na okně a trpělivě pozoruje a čeká, až se odehrají zásadní okamžiky. Kamera je zapnuta i ve chvílích, které nemusí být pro zúčastněné zrovna příjemné a v tom je síla filmu Občan Havel.

autor: oka
Spustit audio