Radnice v Jaroměři chce prodat tři domy v areálu pevnosti Josefov. Slibuje si oživení lokality

27. červen 2021 08:09

Zastupitelé v Jaroměři schválili záměr prodeje tří domů v areálu bývalé pevnosti Josefov. Většina staveb v josefovské městské památkové rezervaci dlouhodobě chátrá, městu chybí na opravy podle odhadů až několik miliard korun a případní investoři by podle představ radnice měli přispět k oživení oblasti. 

Čtěte také

„My si od toho slibujeme, že se nám ty nemovitosti podaří zrekonstruovat a zrevitalizovat. Chceme, aby to dostal solventní investor, který bude mít už za sebou nějakou historii a zaváže se našemu městu, že nemovitosti bude skutečně využívat jen k účelu, který nám představí," říká starosta Josef Horáček z Volby pro město.

Právě město vlastní přes 90 procent nemovitostí v Josefově, většina z nich je ve špatném stavu a radnice se desítky let marně snaží zajistit peníze na opravy. Celkově jde až o několik chybějících miliard korun. Záměr prodat aspoň část areálu se přesto části opozice nelíbí.

Čtěte také

Nezávislý zastupitel Otto Salač kritizuje především to, že v nabídce bude vedle dvou čistě bytových domů i dům s fungujícím společenským sálem a restaurací.
„Do těch objektů se poměrně investovalo v minulosti. Není v ideálním stavu, ale zase není ve stavu, že nám padá. Ti zájemci vykoupí třešinku na dortu. To znamená "šestku" s historickým sálem a restaurací. A to ostatní nám pravděpodobně zůstane."

Stát se to samozřejmě může, ví starosta Josef Horáček, ale zároveň dodává, že někde je potřeba začít. I tenhle dům by totiž potřeboval investice přes sto miliónů, které město nemá.

Buď se tedy najde investor nebo bude i zmíněná "šestka" postupně chátrat. Podle Josefa Horáčka je obsazenost bytů v tomhle domě kolem padesáti procent a dál se snižuje, jak nájemníci z nevyhovujících prostor odcházejí.

Čtěte také

Nabízet do začátku domy v ještě horším stavu by nedávalo smysl, říká starosta.
„Když budete mít čtyři jablka a dvě z nich budou shnilá, protože objekt čtvercových kasáren a bývalé nemocnice jsou taková shnilá jablka, protože tyto nemovitosti neustále chátrají, tak podmíníte prodej dvou zdravých jablek, na které najdete kupce, že se musí nejdříve koupit ta shnilá jablka, pro která nemáte využití, dříve neprodáme ta zdravá. Logicky se stane to, že ta shnilá jablka nekoupí a ta dvě zdravá nám nakonec shnijí také."

Pro záměr prodeje nakonec po desítkách minut bouřlivé diskuze na zastupitelstvu zvedla ruku výrazná většina zastupitelů. Záměr teď město připraví, zájemci se podle starosty už předběžně objevili.

Podmínky pro prodej budou takové, aby městu zůstala plná kontrola nad tím, jak budou domy i v rukou soukromých investorů dál fungovat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související