Radost i něhu můžete vidět v propracovaných betlémech Ilony Klawitter v Jindřichově Hradci

26. prosinec 2022 14:45

Kostel svatého Jana Křtitele v Jindřichově Hradci se v předvánočním čase tradičně stává výstavním prostorem. Betlémy si návštěvníci můžou prohlížet v presbytáři i sakristii. Každý rok tu Muzeum Jindřichohradecka představuje tvorbu jednoho českého betlémáře – letos Ilony Klawitter.

V díle výtvarnice, která se narodila v Mělníku, vdala se do Německa a velkou část života u našich západních sousedů strávila, nejde typicky jenom o výjevy Svaté rodiny, ale i scény, které se kolem narození Jezulátka mohly odehrávat.

„Ilona Klawitter začínala výrobou panenek. Byla velmi úspěšná, prodávala a vystavovala nejen v Německu, ale i v zahraničí. A když vyráběla své panenky, tak si říkala, že by mohla zkusit i betlém,“ přibližuje etnografka Muzea Jindřichohradecka Alexandra Zvonařová.

„V té době byly populární takové ty hmoty typu modurit, takže se rozhodla, že bude vyrábět figurky modelované ručně. Každá její figurka má tělíčko vytvořené z drátků a obalené látkou. Figurky jsou oblečené, to znamená, že autorka pro ně šije obleky, z hmoty mají vymodelované především ruce a obličej,“ dodává.

Lidé v betlému uvidí například anděla se zlatými křídly a jemným výrazem. „V jejích figurkách vidíme tu lidskost, jsou to téměř živé bytosti. Obličeje mají opravdu výraz, vidíte přesně, že je figurka smutná, veselá, rozespalá, rozněžnělá… Matka, která leží se svým Ježíškem, má výraz, který přesně dává vědět, že je šťastná,“ ukazuje Alexandra Zvonařová.

Kromě betlémů Ilony Klawitter letos Muzeum Jindřichohradecka v kostele svatého Jana Křtitele vystavuje i voskové miniatury Jana Bondry, mezi nimi i takzvané obětinky, miniatury děťátek, nebo jen ručiček a nožiček, které si v minulosti lidé kupovali na vánočních trzích a nosili si je domů s vírou, že jim pomohou od bolestí a neduhů.

Spustit audio

Související