Radostná atmosféra a harmonie. Působí to kouzelně, popisoval novou budovu ČRo Olomouc olomoucký arcibiskup Jan Graubner

24. květen 2022

Nové budově Českého rozhlasu Olomouc u příležitosti jejího slavnostního otevření požehnal i arcibiskup olomoucký a budoucí arcibiskup pražský Jan Graubner. Jaké dojmy na něj udělala?

Vše, co potřebujete vědět o nové budově ČRo Olomouc, naleznete ZDE.

Před slavnostním otevřením, které v atriu nové budovy Českého rozhlasu Olomouc, proběhlo ve středu 18. května, se Jan Graubner kochal novou budovou z jednoho z mostů, které propojují ochozy nových prostorů. „Působí to kouzelně,“ popisoval olomoucký arcibiskup.

Petra Ševců s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem

Líbí se mu, že architekti s pomocí dělníků nepřekopali budovu celou od základů, ale dali ji „jen“ novou podobu. „Je to budova s krásnou architekturou, řekněme, sto let starou, ale tehdy velmi moderní. Ukazuje to jakousi spojitost času. Je to budova zhruba z doby, kdy Český rozhlas začínal vysílat, takže to má takový dárek k jubileu,“ řekl Graubner, který společně s generálním ředitelem René Zavoralem, hercem Igorem Barešem a ředitelem Českého rozhlasu Olomouc Josefem Podstatou symbolicky přestřihl pásku, čímž byla nová budova oficiálně otevřena.

Čtěte také

Bíle vymalované prostory, ze kterých čiší čistota, jsou pro něj příznačné. „Ta radostná světlá atmosféra a harmonie, která tady je, kéž prozáří i všechna budoucí vysílání. Ať se odsud daří vysílat to, co přináší radost a povzbuzení, a ať to vede ke kráse, větší dobrotivosti a dobrotě,“ přál by si budoucí arcibiskup pražský.

Co pro něj v životě znamená Český rozhlas? A kdy a kde ho nejčastěji poslouchá. Zjišťovala Petra Ševců.

autoři: pese , dja
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.