Ragby je velmi fyzicky náročné, ne vždy dohrají všichni. Platí v něm ale také přísná pravidla

10. květen 2021

Hraje se rukama i nohama, hráč může míč nosit, házet nebo kopat. To umožňuje jediný sport – ragby. V Českých Budějovicích už deset let funguje ragbyový klub, kde hrají muži, ženy i děti.

Lidé si občas spojují termíny ragby a americký fotbal. Jedná se ale o odlišné sporty. „V americkém fotbalu se používají chrániče a helmy, ragby je takřka bez ochranných prostředků, je to kontaktní sport,“ vysvětluje prezident Rugby Clubu České Budějovice Jakub Žídek.

Při ragbyovém zápase nastupuje za každý tým patnáct lidí, dalších sedm čeká na střídačce. „Hraje se dvakrát 40 minut, kontinuálně jako ve fotbale. Pak máme ještě druhou formu, sedmičkové ragby, kdy hraje sedm lidí proti sedmi, to je takové běhavé,“ dodává Jakub Žídek.

Prezident Rugby Clubu České Budějovice Jakub Žídek

Hra začíná výkopem. Cílem je dopravit míč nesením nebo kopáním do soupeřova brankoviště a tam jej položit. Hráči si mohou míč podávat, běžet s ním, kopat do něj, přihrávat si jej, ale nesmějí si jej házet dopředu. Hráč smí být atakován soupeřem, pouze pokud nese míč.

Ragby je podle Jakuba Žídka velmi fyzicky náročné a ne vždy dohrají všichni. „Je dost běžné, že se do hry dostane všech sedm lidí, kteří na začátku sedí na lavičce. Být na střídačce neznamená být horší, kolikrát jsou tam ti lepší a posílají se do hry později, když už je protivník unavenější,“ popisuje.

„V konečném důsledku je všechno jenom souboj o míč. Začíná to složením hráče na zem. To vidíte v televizi, vypadá to jako kopa lidí, co na sobě leží a perou se, ale všechno má svá velmi přísná pravidla. Pokud například někdo dá úder pěstí, dostane rovnou červenou kartu,“ dodává.

V České republice se ragby hraje téměř sto let, v posledních letech zažívá podle Jakuba Žídka velký vzestup. Rugby Club České Budějovice letos slaví deset let od založení. „Trénujeme na hřišti základní školy v Bezdrevské ulici a zápasy hrajeme na hřišti Jihočeské univerzity. V klubu momentálně máme asi padesát dětí a stejný počet dospělých,“ uvádí.

V ragby ale nejde jen o samotné sportovní výkony. „Týmy na hřišti jdou proti sobě na maximum, je tam velký adrenalin, ale po zápase si hráči podají ruku a jdou spolu na pivo. My tomu říkáme třetí poločas. Není to jen o sportu, ragbisté se snaží vyznávat hodnoty jako čest, úcta, morálka i ve svém osobním životě,“ uzavírá Jakub Žídek.

Celý rozhovor s Jakubem Žídkem o ragby si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související