„Ráno jsem se vzbudil s typickými příznaky nachlazení...“ Mikrobiolog uzdravený z nákazy koronavirem se bál, že onemocněl ebolou

7. duben 2020

Pedagog z České zemědělské univerzity se podělil o své zkušenosti s novým typem koronaviru, kterým se nakazil v Kamerunu.

Juan José González Plaza je jedním z nakažených a vyléčených pacientů s onemocněním covid-19 v Česku. Nemoc si přivezl z Kamerunu, kde se účastnil výzkumu termitů.

Čtěte také

„Ráno jsem se vzbudil s typickými příznaky nachlazení, ale šel jsem do práce,“ říká. Během dopoledne se jeho stav zhoršil. Pociťoval bolesti hlavy, svalů a dostal horečku. „Taky jsem ztratil chuť k jídlu, což je zajímavé. Vypadá to, že organismus se chce bránit a soutěží s virem o stejné metabolické zdroje, tak omezí příjem jídla,“ myslí si Plaza.

Chvíli si prý pohrával i s myšlenkou, že by mohlo jít o horečku dengue. „To mě trochu uklidnilo, ale kdyby to byla ebola, tak by to mohlo být opravdu zlé.“ K exotickému onemocnění mohl Plaza přijít skrz otevřenou ránu na krku, když se v Africe škrábl o rostlinu. Nakonec se u něj ale přeci jen potvrdila nákaza koronavirem.

Dva důležité faktory

Podle přednosty Kliniky infekčních nemocí Ústřední vojenské nemocnice Michala Holuba záleží délka uzdravení zejména na dvou faktorech – vedlejších chorobách a věku.

„Za rizikový faktor jsou považovány vedlejší choroby pacientů. Jde o vyšší tělesnou hmotnost, vysoký krevní tlak nebo cukrovku… A potom je to samozřejmě vyšší věk pacienta (nad 65 let).

Klinické stavy nemocných s covid-19 se různí. Od případů zcela bez příznaků, přes zápal plic až po vážné případy, kdy se pacienti neobejdou bez plicní ventilace.

autoři: Štěpán Sedláček , marz
Spustit audio

Související