Rány osudu nebo nukleární zima? Novinky z českého hudebního podzemí

6. srpen 2021

Kdo by čekal, že se letní atmosféra otiskne do desek, které v posledních týdnech obohatily českou undergroundovou scénu, bude zklamán. Vyšlo jich sice dost, ale většinu z nich spojuje cynismus a temnota.

V playlistu nového dílu Špíny se tentokrát sešly skladby s názvy jako Kolaps, Otroci algoritmu nebo Betonové moře. Žánrové rozpětí je ale o poznání pestřejší. Debutovou kazetu, která evokuje bedroom pop nultých let i ponurost Deana Blunta, vydal pražský výtvarník a frontman kapely Dingo Michal Drozen pod pseudonymem Spiral Sadness. K odkazu indie popu přelomu tisíciletí se hlásí i táborský projekt DIIST, který vypustil ochutnávku z nové desky.

Velké překvapení přinesl pražský label Vřesová studánka, u kterého zčistajasna vyšla kazeta doposud utajovaného projektu Rány osudu. V něm se potkal Tomáš Zakopal (Saade, Gospel Of The Future) s Benem Chisholmem (Chelsea Wolfe). Výsledkem je zvukově radikální pocta Agoraphobic Nosebleed, Discharge nebo Cursed. Experimentů se nebojí ani Uncle Grasha’s Flying Circus, který s novou nahrávkou Ost překvapivě otočil inspirační kormidlo až do Asie. 

Věrni svému žánru naopak zůstávají Pražáci Slavery, kteří po mnoha letech existence oznámili debutovou desku. V jejich případě se můžeme těšit na temný crust se vším, co k tomu patří. Nábojnicové pásy, zima a havrani. I Postea z okolí Žamberku se vydali cestou cizelování žánru a jejich deska Cesty dává vzpomenout na španělskou emocrustovou vlnu nebo Fall of Efrafa.

Svého řemesla se i na nových nahrávkách drží také Lifelike a Exorcizphobia. Nezapomněli jsme pochopitelně ani na debutovou desku elektronických punx Frau Zwei a nakonec jsme exkluzivně pustili i jen hodinu starou ukázku z plánované desky Panenských plamenů.

Kdo zpívá o Beskydech? Vyjde u nás konečně pořádná stenchcore deska? Ožívá v Česku straight edge hardcore? Poslechněte si novou Špínu plnou domácích novinek.

autoři: Honza Šamánek , Judita Císařová , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.