Ravel, Mozart nebo Saint-Saëns. Poslechněte si záznam zahajovacího koncertu nové sezóny PKF – Prague Philharmonia

30. září 2022

Pouhý rok schází orchestru PKF – Prague Philharmonia do jubilejní 30. sezóny. Za sebou má naproti tomu dva roky v mimořádných podmínkách epidemiologických omezení, z nichž však orchestr vyšel poměrně nepoznamenán. Přízeň publika neztratil a do nové sezóny se vrhl s plným nasazením. Vysíláme 30. září od 20:00.

7. září v Dvořákově síni pražského Rudolfina svou letošní sezónu zahájil pod taktovkou svého šéfdirigenta Emmanuela Villauma hudbou Wolfganga Amadea Mozarta, Julese Masseneta, Camilla Saint-Saënse a Maurice Ravela.

PKF - Prague Philharmonia v pražském Rudolfinu
Záznam zahajovacího koncertu nové sezóny ze 7. září 2022.
Na programu:
W. A. Mozart: předehra k opeře Únos ze serailu.
Jules Massenet: árie titulní hrdinky z opery Thais
Camille Saint-Saëns: Bakchanále z opery Samson a Dalila
Maurice Ravel: Šeherezáda a Antický menuet
W. A. Mozart: Symfonie č. 40 g moll.

Účinkují Ailyn Pérez a PKF-Prague Philharmonia, řídí Emmanuel Villaume.
Připravila a slovem provází Wanda Dobrovská.

Emmanuel Villaume (1964) se narodil ve Štrasburku a základní hudební vzdělání získal na francouzských školách. Ve věku pouhých čtyřiadvaceti let se stal dramaturgem Rýnské národní opery ve Štrasburku. Na mezinárodní dirigentskou dráhu se vydal z pozice uměleckého ředitele festivalu Spoleto, spolupracuje s předními světovými orchestry a působí v nejprestižnějších operních domech počínaje Královskou operou Covent Garden v Londýně a Metropolitní operu v New Yorku konče. Od sezóny 2015/2016 působí jako šéfdirigent a hudební ředitel orchestru PKF – Prague Philharmonia a současně osmým rokem zastává pozici hudebního ředitele Opery v Dallasu.

PKF - Prague Philharmonia

Hvězdnou sólistkou zářijového koncertu PKF byla americká sopranistka Aylin Pérez. Představila se jak v roli operní pěvkyně v árii „Dis-moi que je suis belle“ z opery Julese Masseneta Thaïs, tak jako koncertní umělkyně v písňovém cyklu Maurice Ravela Šeherezáda. Atmosféra koncertního večera dýchala exotikou – většinu zařazených skladeb sytily orientální, dokonce i dálněvýchodní inspirační zdroje.

Spustit audio

Související