Ray Bradbury: Zabiják. Zničí mobilní telefony lidstvo?

15. červenec 2020

Technika všude kolem nás, ztráta soukromí, dotírající reklama… Ladislava Mrkvička, Rudolf Hrušínský nebo Radovan Lukavský v překvapivé vizi klasika science fiction Raye Bradburyho, který se narodil právě před 100 lety. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dramatizace: Zdeněk Frýbort
Účinkují: Ladislav Mrkvička, Rudolf Hrušínský, Radovan Lukavský, Vladimír Bičík, Antonín Hardt, David Schneider, Miroslava Hozová
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1980

V srpnu 2020 si připomeneme 100 let od narození Raye Bradburyho, filmového a televizního scenáristy, autora Marťanské kroniky, 451 stupňů Fahrenheita, Pampeliškového vína, Kaleidoskopu i esejí Zen a umění psát, celé řady horrorových a sci-fi povídek, které přešly do obecného kulturního vlastnictví čtenářů na celém světě.

Bradburyho tvůrčí mysl se nejlépe cítila v žánru psychologicky podbarveného horroru, pramenícího z dětského strachu, a v obrazech budoucnosti, do nichž mohl promítat své obavy z vývoje světa i postoj ke společnosti. Věrný zůstal zejména povídce, v níž se vracel ke svým utkvělým motivům a jejich rozvedení dovedl k dokonalosti. Naléhavě prosazoval svou myšlenku, že lidé jsou většinou morálně nepřipraveni k užívání věcí, které jim věda dala k dispozici.

Povídka Zabiják vznikla už v roce 1953 (v Československém rozhlase ve zdramatizované podobě vysílána v premiéře v magazínu Meteor v roce 1980), ale až ji uslyšíte, neuvěříte tomu. Bradbury jako by tušil, jak bude vypadat svět o 80 let později! 

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související