Raymond Radiguet: Ďábel v těle. O skandální a nerovné lásce mladíka a vdané ženy

David Novotný čte z psychologického románu o skandální a nerovné lásce mladého studenta ke starší vdané ženě v době 1. světové války, nejslavnější knihy Raymonda Radigueta, pokládaného za zázračné dítě francouzské prózy. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé. 

Účinkuje: David Novotný
Připravil: Lukáš Hrabal
Překlad: Tamara Sýkorová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2001
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Raymond Radiguet (1903–1923) byl často srovnáván s Arthurem Rimbaudem: stejně jako on literárně zazářil ve velmi útlém věku, jeho mentorem i důvěrným přítelem byl starší slavný básník, s psaním přestal na hranici dospělosti. Na rozdíl od Rimbauda to ale nebylo vědomé rozhodnutí, zasáhla smrt. Nečekaná, byť ji tak často vzýval: „Nezarmucuje nás, že opouštíme život, nýbrž že opouštíme to, co mu dávalo smysl. Je-li naším životem láska, jaký pak je rozdíl mezi tím, žít společně, nebo společně zemřít?"

Je-li naším životem láska, jaký pak je rozdíl mezi tím, žít společně, nebo společně zemřít?

Aby člověk napsal takové věty, musí být velmi zamilovaný – a zřejmě i také velmi mladý. Takovým byl Francois, vypravěč útlého románu Ďábel v těle, a vlastně i jeho autor Raymond Radiguet. Svou slavnou knihu napsal v sedmnácti letech, a četné úvahy o smrti nebyly jen mladistvou koketerií s absolutnem. Aspoň zpětně viděno – neboť Radiguet zemřel v pouhých dvaceti letech na břišní tyfus.

I tak toho stihl docela dost: první sbírku básní vydal v patnácti letech, napsal povídky a dva romány, zapsal se do srdcí nejen svých čtenářů, ale i svých přátel. Ten nejbližší, básník Jean Coctau, na něj vzpomínal celý život s něhou a láskou. Byl to ostatně on, kdo mladého přítele na společných prázdninách 1920 zamykal v hotelovém pokoji, aby dopsal svůj první román. A z četných osobních vzpomínek je půvabná například tato: „Zajímala ho jen otázka stárnutí. Nenáviděl mládí ve wildeovském slova smyslu. Obával se půvabu a svěžesti. Tak jako říkají druzí ‚Když jsem byl mlád… ‘, říkával on ‚Až budu starý… ‘. Čekal na okamžik, až budou jeho duše a tělo připraveny.“

Čtěte také

Stáří, ba ani dospělosti se Radiguet nedožil, jeho knihy jej ale naštěstí přežily. A to hlavně Ďábel v těle – příběh vášnivé lásky šestnáctiletého mladíka a starší ženy, jejíž manžel bojuje v zákopech první světové války. Milostný trojúhelník je rozetnut smrtí milenky a manželky, která umírá při porodu dítěte. A protože jde očividně o příběh silně autobiografický, připojme nad rámec knihy ještě jiný konec: v reálném světě zemřel Radiguet, kdežto jeho vdaná milenka se dožila vysokého věku. A její syn byl prý na Radigueta hrozně podobný…

Šestidílnou četbu Ďábel v těle připravil z překladu Tamary Sýkorové Lukáš Hrabal a před dvaceti lety natočila režisérka Hana Kofránková s hercem Davidem Novotným. 

autoři: Lukáš Hrabal , Klára Vičíková
Spustit audio