Razie v sídle fotbalové asociace, policie obvinila Berbra a dalších 19 lidí z korupce

16. říjen 2020

Kriminalisté od rána zasahují v sídle Fotbalové asociace ČR na pražském Strahově. Příslušníci Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi místopředsedu asociace Romana Berbra. Kromě něj policie zadržela a obvinila dalších 19 osob kvůli ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy, uvedl zdroj obeznámený s vyšetřováním.

„Kriminalisté NCOZ dnešního dne provádějí na několika místech České republiky úkony trestního řízení, které souvisejí s českým fotbalovým prostředím,“ řekl v pátek Českému rozhlasu mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Zásah v sídle fotbalové asociace potvrdil také mluvčí FAČR Michal Jurman: „V pátek 16. října od ranních hodin probíhají procesní úkony útvaru Národního centra proti organizovanému zločinu, jejichž součástí byla také prohlídka konkrétních nebytových prostor sídla asociace na Strahově.“

Asociace podle něj poskytuje „maximální součinnost všem složkám Policie České republiky a čeká na další pokyny a informace“.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová přiblížila, že zadržení jsou podezřelí z řady trestných činů. „Vrchní státní zastupitelství v Praze vede dozor v trestní věci, kterou dnes zahájila Národní centrála proti organizovanému zločinu. Tedy zahájila trestní stíhání 20 osob, z toho 19 osob bylo zadrženo policejním orgánem,“ uvedla v pátek Český rozhlas.

„Trestní stíhání je vedeno pro korupční trestné činy, především podplacení, přijetí úplatku, kdy někteří z obviněných se měli dopustit tohoto trestného činu ve prospěch organizované zločinecké skupiny. V této chvíli mohu pouze obecně říci, že trestní řízení je vedeno v souvislosti s korupcí při ovlivňování výsledků fotbalových zápasů,“ doplnila.

Berbr je bývalý rozhodčí, za minulého režimu pracoval pro StB, čímž se nikterak netají. V červnu 2013 byl zvolen místopředsedou asociace. Média dlouhodbě upozorňují, že je ve skutečností šéfem fotbalové asociace a to díky tomu, že ovládá většinu krajských svazů, kam dosazuje své lidi. Jeho manželka Dagmar Damková je bývalou šéfkou komise rozhodčích.

Spustit audio