Vidím, že má bílá stránka zezelenala. Pásmo věnované osobnosti a dílu Toyen

13. prosinec 2023

Žena s neobvyklou vizáží, s neobvyklým postojem k životu a především s neobvyklým talentem. Snící rebelka Toyen se narodila 21. září 1902. Tehdy jí ještě říkali Marie Čermínová, ta záhadná dívka s jednoslovným jménem se z ní stala až později. Ačkoli většinu života prožila v Paříži, i tak se z ní stala jedna z nejvýraznějších osobností české kultury. Ani evropský surrealismus by bez ní nebyl stejný. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Michal Bumbálek, Eva Novotná, Petr Kubes, Tereza Groszmannová, Erika Kubálková
Připravila: Nikol Patíková
Dramaturgie: Eva Schulzová
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2022
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Dvouhodinové pásmo nazvané Vidím, že má bílá stránka zezelenala se věnuje nejen umělecké osobnosti Toyen, ale také historii, vývoji i současnosti českého surrealismu, který jí byl tolik blízký a kterému byla tolik blízká ona.

Čtěte také

V pořadu zazní ukázky z historických textů o surrealismu a artificielismu, úryvky z knih básníka a esejista Františka Dryje a z obsáhlé monografie Snící rebelka autorek Anny Pravdové, Annie Le Brun a Annabelle Görgen-Lammers.

A že pořad zařazujeme právě dnes, není náhoda. Vltava totiž právě spustila nový podcast Damiana Machaje Umění padělat, kde hraje dílo Toyen nemalou roli. Poslechněte si ho v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

autoři: Nikol Patíková , Klára Vičíková
Spustit audio

Související