Recycling. Upcycling. Ze starého nové.

10. listopad 2013

Kdy vás poprvé napadlo vyrobit něco recyklovaného? A jaký je váš osobní důvod pro to vytvářet nové věci ze starých? Na to se v nedělní Čajovně budu ptát hostů, kteří se věnují výtvarné recyklaci, recyklaci jako prostředku lidového tvoření či recyklaci oblečení. Pozveme taky na DeafMessangerovu výstavu recyklovaných děl Connnected, kterou můžete navštívit v pražské Galerii Tribo do 4. ledna 2014.

V nedělní Čajovně budeme mluvit o tom, proč se (nejen výtvarná a oděvní) recyklace stala módní záležitostí, nakolik jde o přihlášení k trendu a nakolik o hodnotový vztah tvůrců ke kvalitním, dlouhodobě využitelným a přitom použitým materiálům? Recyklovat budeme i během vysílání. Pokud se chcete přidat, vaše příprava na vysílání nebude nijak náročná. Počkejte si na první část Čajovny a potřebný materiál k recyklaci určitě doma vmžiku najdete.

Hosté Čajovny 10. listopadu:

03002632.jpeg

Deafmessanger (vlastním jménem Luboš Kuča) je známý především díky svým kultovním recyklovaným diářům a blokům, které jsou vyrobeny z materiálů a předmětů, na něž výtvarník narazil na svých cestách. Diáře a bloky lze v současné době zakoupit v galeriích a knihkupectvích různě po světě. Momentálně Deafmessanger vystavuje v pražské galerii Tribo, a to 15 nových děl z volné tvorby. Jsou recyklovaná a dle jeho vlastních slov doslova „vyrobená z Prahy“ a jejího odpadu. Prohlédnout si můžete jak obrazy zarámované do starých použitých rámů, tak motivy nastříkané na knihy a kachlíky složené z jednotlivých fragmentů. Více se o výstavě Connected dozvíte na www.tribo.cz a www.deafmessanger.com.

Hana Hořáková pořádá kurzy lidových řemesel a věnuje se lidovému tvoření. V její Domácí dílně na www.hanahorakova.cz se spoustou nápadů a návodů na domácí tvoření se např. dozvíte, jak udělat rámeček z ramínka, plastiky z časopisů, chobotnice z pet láhve nebo kvedlačky z vánočního stromečku.

Janka Bieliková je oděvní designérka, věnuje se recyklaci oděvů, podílí se na vývoji nových produktů pro upcyclingovou kolekci Ragwear a je spoluzakladatelkou vlastní značky Miliondolar. Více se o její tvorbě dozvíte na miliondolar.com.

Recyklace je výraz pro nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití. Přímá recyklace znamená znovuvyužití věci bez další úpravy. Nepřímá recyklace zahrnuje znovuvyužití pomocí znovuzpracování materiálu z odpadu.

03002633.jpeg

Připravila a moderuje Iva Jonášová.

ČRo Vltava, 10. listopadu od 19 hodin

Spustit audio