Red Dead Redemption 2 v Questu: Epické kovbojské dobrodružství, které nemá konkurenci

9. listopad 2018

Dnes jsme si jako posilu pozvali Adama Homolu, redaktora herního serveru Games.cz, který westernovou pecku Red Dead Redemption 2 dohrál jako vůbec první člověk v České republice. Kromě zevrubné recenze snad nejočekávanější hry letošního roku si také zavzpomínáme na realtimovou strategii StarCraft. Ta letos slaví 20. výročí a nejen díky tomu vyšla ve vylepšené podobě.

Studio Rockstar Games na pokračování Red Dead Redemption pracovalo přes osm let a kromě času do něj investovalo i hodně peněz a lidských zdrojů. Na hře se to nicméně odrazilo v tom nejlepším smyslu a investované úsilí na ní je rozhodně vidět. Red Dead Redemption 2 vás překvapí velmi volným tempem, které v dnešních hrách moc k vidění není, ale zároveň ohromuje obrovským množstvím detailů, jichž máte možnost si díky určité pomalosti všimnout. „Každá akce má svou vlastní animaci, předměty v inventáři se ti neobjeví mávnutím ruky, všechny věci si musíš fyzicky dát do brašny,“ vysvětluje Adam. Všechno má svůj čas, což pomáhá utvářet atmosféru Divokého západu, ale na někoho může Red Dead působit trochu rozvláčně. „Máš tam spoustu aktivit, které můžeš, ale nemusíš dělat. Ta hra ti je nabídne, ukáže ti to, ale nevnucuje,“ argumentuje Adam s tím, že hráči, kteří nemají tolik času, mohou plnit jen příběhové mise. Ty se točí kolem Arthura Morgana a gangu, jehož je součástí. Dojde na pořádné přestřelky, honičky v dostavnících a vlacích, plížení na rančích a mnoho, mnoho dalšího.

„Ze začátku jsem měla s postavou Arthura trochu problém, nepřišel mi moc sympatický, ale postupem času s ním hráčsky opravdu srosteš,“ říká Šárka. Hlavního hrdinu si totiž hráč formuje, ať už příběhovými rozhodnutími, ale i společným trávením času. „Svět je kulisa, ale není vůbec statická, spíš je tu proto, aby sis ji zamiloval a tvořil v ní část obsahu sám,“ míní Jarda. Hráč si často může vybrat, jestli bude v situacích aktérem, nebo jen pasivním pozorovatelem. Úkoly jsou originální a pestré z hlediska formy i obsahu, a to ještě ani nedošlo ke spuštění online módu. Jde o jedinou hru od Rockstaru pro současnou generaci konzolí, nicméně s ní dost možná budou mít problém držet krok i tituly z generace nadcházející.

Kromě současnosti jsme se ovšem podívali i do minulosti. Realtimová strategie StarCraft vyšla už před 20 lety a pro mnohé ze současné generace hráčů šlo o úvod do světa taktizování, nebo alespoň o strategii, u které strávili spoustu času. Je to případ i Adama a Jardy, ale StarCraft se po celém světě hraje dodnes. Vylepšená verze, přizpůsobená moderním systémům, vyšla letos na jaře a pro Jižní Koreu jde prakticky o národní sport. V nejnovějším Questu vám mimo jiné prozradíme, za kterou frakci byste rozhodně měli hrát i co obnášelo síťování počítačů na počátku milénia.

Kolik času vám ukousne v Red Dead Redemption 2 domino a kolik pouštních běžců jsme kovbojce nakonec udělili? A jak vypadá pořádná moravská LAN párty? Tohle všechno a mnohem víc se dozvíte v nejnovějším Questu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka