Registrační poplatky u gynekologa jsou nelegální. Proč je přesto řada žen stále platí?

10. leden 2022

V českých gynekologických ordinacích existuje i fenomén nelegálních registračních poplatků. Redaktorka Eva Svobodová vyzpovídala desítky žen a zjišťovala, jak široce přijímaná tato praxe je, proč pacientky peníze navíc platí. Ptala se, jestli poplatky, které v některých ordinacích dosahují až tisícikorunových hodnot, nejsou pro ženy překážkou ve vyhledání lékařské péče. Ve své reportáži přináší příběhy žen, které se s nelegálními poplatky setkaly.

Když se Ruth rozhodla nevyužít nabídky nadstandardní péče, gynekoložka jí později odmítla poskytnout urgentní péči. „Řekla, ať jdu na pohotovost, že mě může vzít až za dva týdny. Dámy, které si nadstandardní služby zaplatily, měly garantované, že je vezme v případě akutních problémů,“ říká Ruth. Hledala proto lékaře či lékařku, kteří by více vyhovovali jejím potřebám. Opakovaně narážela na problém poplatků.

„Vše to bylo jen po telefonu a říkali: ‚jo a vezměte si 600 Kč, to se tady platí jako roční poplatek‘. U doktorky, na kterou jsem měla dobré reference, se platilo 1000 Kč. Říkala jsem si, že by bylo dobré si s ní promluvit, abych věděla, jestli to je to, co hledám,“ zdravotní sestra ale Ruth sdělila, že dřív než se s lékařkou setká, musí zaplatit.

Pokud má gynekolog smlouvu se zdravotní pojišťovnou dané pacientky, nesmí po ní podle právníka Ondřeje Dostála chtít žádné „registrační“ poplatky: „Pokud se jedná o smluvního lékaře, má ve své smlouvě napsáno, že nepodmíní právo pojištěnce na svobodnou volbu lékaře nebo poskytnutí hrazené péče žádnými registračními poplatky nebo sponzorskými dary,“ říká Dostál.

Čtěte také

V rozporu se zákonem není pacientce nabídnout nadstandardní péči, penězi navíc ale nesmí být podmíněno ošetření ani zařazení do kartotéky. Realita je ale zejména ve velkých městech často odlišná.

Řada žen vůbec neví, že po nich gynekolog žádné poplatky vyžadovat nesmí. Pacientky ale to taky často dobře vědí, přesto z nejrůznějších důvodů poplatek stejně zaplatí. Potřebují například urgentní péči, jsou těhotné nebo se nechtějí handrkovat o pár stovek s někým, kdo jim bude za okamžik vyšetřovat nejintimnější části jejich těla.

„Byla to strašně nepříjemná situace odmítnout poplatek zaplatit. Cítila jsem, jako bych dělala něco proti dobrým mravům,“ říká Ludmila, která v ordinaci za péči platila, dokud mohla. Teď je ale na rodičovské dovolené a tisícovka za gynekologa je pro ni skoro desetina jejího měsíčního rozpočtu. Jak situaci řeší?

Pusťte si reportáž Evy Svobodové. Zjistíte, jaké mohou na ženy, které registrační poplatek odmítnou, čekat nepříjemnosti, jestli je péče dostatečně otevřená k mladým pacientkám, nebo si poslechněte reakci Všeobecné zdravotní pojišťovny a Ministerstva zdravotnictví.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka