Rehabilitace doma, ale pod dohledem. Vědci testují cvičení s fitness náramky pro lidi po covidu

29. červenec 2021

Tuzemští experti připravují speciální rehabilitační systém s takzvanými fitness náramky. V pilotní fázi mají pomáhat pacientům po těžkém covidu-19. Když bude vědecký projekt – založený na domácí rehabilitaci – úspěšný, mohly by náramky pomoci i dalším pacientům s plicními potížemi, například astmatikům. Uplatnění by podle autorů našel i v lázeňství.

Přínosem projektu pojmenovaného TERESA – což je zkratka z anglického TEleREhabilitation Self-training Assistant – je, že pacienti nemusí za dojíždět za specialisty na rehabilitaci. Cvičit mohou doma a přitom pod odborným dohledem.

Čtěte také

Projekt TERESA by podle záměrů svých autorů měl být prospěšný i zdravotnickému systému.

Do pilotního projektu vybrali experti běžné fitness náramky. Jsou sice méně přesné než zdravotnické přístroje, proti nim jsou ale zásadně levnější. Ještě větší výzvou než samotné náramky je přístup třetích osob – tedy výzkumníků – k údajům získaných z náramků pacientů.

„Každý výrobce je má jinou podporu pro výzkumné týmy, proto jsme se nakonec domluvili, že vytvoříme aplikaci vlastní,“ říká Hynek Schvach z Univerzity obrany.

Aplikace by měla být přívětivá pro zdravotníky, kterým má v budoucnu nabídnout data, jež potřebují pro plánování dalších rehabilitací. Přístupná by měla být i pro pacienty tak, aby si ji instalovali do svých mobilů.

Pro zdravé aplikace jsou, pro nemocné ne

Podle Kateřiny Neumannové z Univerzity Palackého je paradoxní, že zatímco pro zdravé lidi existuje řada aplikací, které jim pomáhají s tréninkem, pro nemocné, kteří by rehabilitace a cvičení potřebovali ještě víc než lidé zdraví, zatím chybí.

Čtěte také

„Díky tomuto projektu se řada pacientů mohla ze svých potíží zotavit dřív, protože po covidu nebylo jednoduché získat termín na rehabilitaci. Tímto jsme našli cestu,“ říká hlavní rehabilitační pracovnice Neumannová.

Poslechněte si reportáž Petra Kološe.

autor: Petr Kološ
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.