Rekruťák, civil, tank. Být vojákem není jen buzerace, nošení khaki a plazení se jehličím

24. listopad 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, uvítaly vojáka z povolání Martina Krestu. Ten se moderátorkám snažil vylíčit, jaký je denní chleba někoho, kdo se tzv. oženil s armádou.

Ivanu se Zuzanou nejvíc zajímalo, jaké podmínky musí splnit někdo, kdo chce být vojínem nebo vojačkou. Moderátorky byly příjemně překvapené tím, že do armády už se dostane i někdo s plochou nohou nebo sennou rýmou – doba prostě pokročila. Musí však absolvovat psychologický test, v rámci kterého se člověka ptají třeba na to, zda se rád dívá do ohně nebo zda už přemýšlel nad sebevraždou.

Martin, který se v rámci armády věnuje hlavně IT a propagačním činnostem, byl dokonce na dvou misích – v Afghánistánu aka Afgoši. Zuzana toužila zjistit, jak si vojáci na misi shání partnerky a partnery, ale nic moc se nedozvěděla. Martin spíš povídal o tom, jak stavěl studny a nosil pastelky dětem. Zuzana byla trochu zklamaná, že se nevěnoval vykopávání dveří a plazení v blátě a že si do studia nevzal khaki uniformu.

Probralo se i to, jak se Martin snažil v Afghánistánu o informační válku s hoaxy a jaká je strava na vojenské základně. Nakonec došlo i na otázku, jak se v armádě žije veganům a sexuálním menšinám, a mohlo se jít domů.

Chcete si uvědomit, že jste veškeré informace o vojácích načerpali ze seriálu Chlapci a chlapi? Pusťte si do uší a hlavně duše Buchty a třeba přijdete na to, že i praporčíkům a dalším zeleným mužům a ženám bije v hrudníku lidské srdce.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.