Remington: Hračky pro muže i ženy, které změnily svět

Málokterá značka se pyšní tak širokým záběrem výrobků. Zbraně, šicí a psací stroje, holicí strojky, kulmy i žehličky na vlasy. To vše je dědictví newyorského kováře staré přes 200 let.

Připravili: Jan Kovařík, Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvuk: Jiří Litoš
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 28. 4. 2020

Těžko říct, jestli si Eliphalet Remington jako malý kluk rád hrával na vojáky a improvizovanou pistolkou pálil po svých protivnících. Jisté je, že když vyrostl, staly se mu zbraně osudem. Svou klukovskou zálibu proměnil v živobytí a zbraně ho proslavily po celém světě.

Od kovadliny k elegantní pušce

Logo

Eliphalet Remington se narodil 28. října 1793 v Suffieldu ve státě Connecticut. Jeho rodiče přišli za velkou louži z anglického Yorkshiru. Otec začínal jako prostý farmář a v roce 1800 si otevřel kovářskou dílnu. Mladý Eliphalet byl tátovi k ruce. A byl moc šikovný.

Ve 23 letech zdokonalil křesadlový zámek u ručnice a zjednodušil tak její používání. Přihlásil se na závody ve střelbě a s vlastnoručně vyrobenou mušketou si vystřílel druhou cenu. Objednávky na jeho výrobek se začaly jen hrnout.

Z mladého kováře se velmi rychle stal zdatný puškař a vynálezce. Remington jednoduše propadl zbraním tělem i duší. Netrvá dlouho a zbraně od Remingtona se šíří po celé Nové Anglii. Firma Remington Small Arms se úspěšně rozrůstá a stává se jedním z nejslavnějších výrobců střelných zbraní vůbec.

Logo

A teď něco pro švadlenky a účetní

Po skončení občanské války domácí odbyt klesl. Bylo třeba zamyslet se nad tím, co dál. „Se zbraněmi nevystačíme, to je jasné. Bude to chtít rozšířit sortiment,“ řekli si synové Remingtonovi.

Poohlédli se, jaká je poptávka, a zkusili z kvalitní oceli vyrábět nejrůznější zboží: zemědělské nářadí, jízdní kola… A pak přišel převratný nápad v podobě šicího stroje, následovaný v roce 1873 další horkou novinkou – psacím strojem!

Národní historická památka

Přenosné psací stroje značky Remington byly elegance sama

A protože se firmě Remington dařilo jak na poli zbrojním, tak v psacích strojích a dalších kancelářských potřebách, rozhodli se její zástupci sortiment rozdělit. Vznikla společnost Remington Arms (zbraně) a Remington Typewriter Company (psací stroje).

Remington Typewriter Company se v roce 1927 přetransformovala v Remington Rand a stala se vládnoucím gigantem v oblasti kancelářského vybavení pro firmy i jednotlivce. Vyráběla třeba také počítačky nebo pořadače na spisy.

Rodinná firma se rozštěpila, ale dům Remingtonových v New Yorku, známý jako „Remington House“, se zapsal do Národního registru historických památek.

Svůj první elektrický holicí strojek představila firma v roce 1937. Jmenoval se Close Shaver a díky předváděcím akcím procestoval celý svět.

Jak přečkala firma 2. světovou válku? Jaký byl soukromý život pana Remingtona? Nezapomněl náhodou ve své výrobě na ženy? Jak si vede firma dnes?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související