Reprezentantka Simona Spěšná trénuje s tátou a chystá se na sportovní gymnázium

25. březen 2020 14:35

Opatření zavedená kvůli šíření koronaviru v České republice zasáhla všechna sportovní odvětví, včetně horských kol. Společnou přípravu tak nemůže organizovat ani plzeňská MS bike academy. Její ředitel a trenér Milan Spěšný proto vyráží na tréninky pouze se svou dcerou, reprezentantkou České republiky v kategorii kadetek Simonou.

„Každý člen akademie má ode mě vlastní tréninkový program a musí si ho sám doma odtrénovat. Simona je doma, ona je jediná, nad kým mám kontrolu. „Dnes jsme absolvovali poměrně náročný trénink doma na trenažéru. Byl velmi poctivý, jako kdybychom ho jeli venku. A abychom se z toho úplně nezbláznili, vyjedeme ven do přírody, okolo Berounky,“ řekl někdejší reprezentant Milan Spěšný.

„Já mám nejradši Radyni. I když je to nejhorší místo pro bikera. Je tu plno defektů. Pokaždé, když tam jedeme, má někdo ze skupiny defekt. Mám taky ráda trať v Touškově, ale na té se asi letos bohužel startovat nebude,“ dodala Simona. „S taťkou trénujeme skoro pořád, jsem snad i radši. Ale samozřejmě mám ráda i skupinové tréninky.“

Zavřená škola = problém

To, že se nechodí do školy, je pro Simonu horší. Má se totiž právě připravovat na přijímací zkoušky na sportovní gymnázium. „Nevyšla mi přestupní žádost a musím dělat zkoušky. Ve škole poměrně hodně chybím, známky nejsou ideální a tohle mi ještě komplikuje situaci. Snažíme se to vynahradit skypováním s učiteli. Budeme doufat, že to dopadne dobře a v září na sportovní gymnázium nastoupím.“

Přísná epidemiologická opatření kvůli koronaviru ruší jeden závod za druhým, společné tréninky nejsou. „Kontakt s těmi nejmenšími, kteří to potřebují nejvíc, velmi chybí. Rodiče to všechno nedokážou pohlídat. Starší závodníci si jedou to, co po nich chci celoročně,“ vysvětlil Spěšný.

„Já potřebuju motivaci, chci vyhrávat. Tak teď najedeme na systém simulování závodů. Protože stát celou sezónu bez závodění, to by byla moc velká pauza,“ doplnila Simona.

autoři: Vladislav Janouškovec , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio