Reprízy Nostalgického muzea Ondřeje Suchého

19. březen 2019

K uvádění repríz pořadů, k nímž má Český rozhlas práva, není standardně zapotřebí dohoda s autorem.

Dobrý den pane Pokorný,

Zjistila jsem, že máte novou stránku Ombudsmana.  Ale je velmi těžko dohledatelná, v hlavní nabídce není. A pokud najdu přes hledáček a otevřu, tak změna k horšímu. Dříve tam byla přehledná nabídka „Co jsem už řešil“ s jasným označením, které stanice se stížnost týkala. Teď je to samý obrázek, naprosto k ničemu, neboť o stanici se nic nedozvíme a k zajímavým názorům spolu posluchačů se lze proklikávat dost otravně. Jestli tedy není záměr ohlasy ostatních posluchačů spíše tajit.  

Mám plno připomínek k nové koncepci Dvojky, ale nechci opakovat, co už možná padlo. Nemám ale sílu klikat na všechny ty obrázky, abych našla, co se týká Dvojky.

A navíc téměř vše a lépe Vám napsala paní Věra Dvořáková. Našla jsem ho na stránkách pana Suchého. A kde je tento dopis na Vašich stránkách?

http://www.semanovice.cz/index.php?page=010&dt=17941&lang=cz&fbclid=IwAR2IOM508ARkBaZnG_-etK2Yjuf4yRQ2krLCYn0zGcXLc4nJY5sDnzFV5MI

U pana Suchého mě zarazila tato informace:

„Rád bych též využil této příležitosti a oznámil všem, že o reprízách mých starých pořadů Nostalgické muzeum zábavy, které se letos začaly objevovat v některých sobotních večerech a v nedělních dopoledních hodinách, jsem se dověděl zcela náhodou a nemám s jejich výběrem a zařazováním do vysílání nic společného.“

Ve vizitce na Vltavě byl pan Houdek, který se pozastavil nad tím, že když měl už hotový dokument, z rozhlasu mu zavolali, aby ho zkrátil na polovinu, protože na Dvojce není čas na hodinový pořad!

https://vltava.rozhlas.cz/lukas-houdek-muzeme-zachranit-zivoty-lidi-byl-hrich-nezkusit-7775754

čas 42 minuta!! Poslechněte si, prosím.

Takže není problém jen pan Jiří Černý, dost medializovaný, ale těch problémů lidí, kteří pro nás posluchače pracují, je asi více, aniž se o tom dozvíme. Dozvíme se to, až když pořad nebo lidé zmizí!

Mám neodbytný pocit, že NĚCO je špatného.

I. T.

_________________________________________________________________

Vážená paní,

řešení webových stránek ombudsmana ČRo je součástí nového designu webových stránek Českého rozhlasu. Zcela jistě nebylo ničím záměrem tajit mou existenci, naopak - posluchače upozorňuje na možnost oslovit mne například banner, který se ve vysoké frekvenci objevuje na všech webových stránkách ČRo. V letošním roce se na mne písemně obrátilo asi 650 posluchačů, což svědčí o tom, že mne vyhledává stále více lidí.

V rubrice Vaše podněty zveřejňuji výběr ze své agendy – odpovědi s širší platností. Dávám přednost obecnějším tématům, typickým případům, které mají šanci oslovit větší množství lidí, obsahují konkrétní doporučení, vysvětlení a podobně.

Reprízy pořadů připravovaných Ondřejem Suchým jsem konzultoval s ředitelem Programu ČRo Ondřejem Nováčkem, který je pověřen řízením Dvojky. Podle jeho informace nasazuje Český rozhlas reprízy pořadů, k nimž má práva, podle vlastního uvážení, standardně k tomu není zapotřebí právě z důvodů vlastnictví práv dohoda s autorem. Nicméně chápu, že panu Suchému i Vám jde o jinou rovinu než právní.

Dokument Lukáše Houdka o ghanských albínech byl podle vedoucího tvůrčí skupiny Dokument Daniela Moravce připravován původně na stopáž cca 40 minut, ale v novém programovém schématu dostala programová řada Dokument standardní prostor 30 minut. Proto se materiál zkrátil a podle Daniela Moravce to dokumentu neublížilo, naopak vznikl velmi dobrý sevřený tvar. To ostatně posoudí rozhlasoví posluchači příští čtvrtek (vysílá se na Dvojce v 18.30).

Vaše hodnocení se mi nezdá být zcela spravedlivé. Média jsou živý organismus, pořady vznikají a zanikají. Pravda, někdy chybí více citlivosti, empatie, leccos by se dalo lépe promyslet. Ale samotný princip obměny programového schématu je myslím nezpochybnitelný. Brát každou změnu tak, že pořady a lidé "mizí", jsou "vyhozeni" apod., je myslím příliš vyhrocené. Pokládám za správné, že Dvojka má stálice typu Meteor nebo Hajaja, ale zároveň jsem přesvědčen, že vývoj stanice zabezpečuje právě to, že se většina pořadů průběžně proměňuje a obměňuje. Ne všechny změny se povedou, pak je namístě napravit to (což se mimochodem děje i na Dvojce - reprízy pořadu Pokračování za chvilku byly zrušeny, do večerního programu se vrátila repríza pořadu Jak to vidí, do nedělního večera se vrací rozhlasová hra). Je mým úkolem přispívat k tomuto procesu.

S pozdravem a přáním pěkného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio