Reprodukční číslo R naznačuje další vývoj epidemie. Kde ho najdete?

V českých nemocnicích se aktuálně nachází 373 pacientů s covidem. Testy potvrdily 1345 nových případů nákazy, což je o dvě třetiny víc než minulý týden a nejvíc od poloviny května. Kde se dá dohledat aktuální hodnota reprodukčního čísla R a co přesně číslo znamená?

Predikce lidského chování

Reprodukční číslo R udává počet lidí, které může nemocný člověk dále nakazit. Počítá se složitě, pracuje se s matematickými modely. Není to jednoznačně vypočtené číslo. Pracuje se s určitými předpoklady: základem je počet nakažených lidé, a především jejich chování. Číslo je tedy průměrné, protože počet lidí, které nakazí jeden člověk, je velmi odlišný.

Čtěte také

Pokud se lidé pohybují mezi očkovanými lidmi, pak je pravděpodobnost přenosu výrazně nižší. Na druhou stranu nové varianty koronaviru SARS-CoV-2 jsou nakažlivější, takže ve výsledku očkování číslo R příliš nezměnilo, i když v absolutních číslech má samozřejmě zásadní vliv na relativně nízký počet nakažených.

Kde se skrývá reprodukční číslo?

Na stránkách ministerstva v hlavní záložce „aktuálně ke koronaviru" není. Najdeme jej v kolonce nejnovější obsah, kde každodenní tiskové zprávy shrnujívybrané indikátory stavu a šíření epidemie“. V příloze „denní souhrn“ se dá najít hodnota čísla R. To zatím poslední bylo 1,14, což je zhruba o dvě desetiny lepší než na konci minulého týdne.

Kde na webu ministerstva zdravotnictví najít reprodukční číslo

autoři: Eva Kézrová ,
Spustit audio

Související