Rešovské vodopády jsou jedním z největších magnetů Rýmařovska

23. červenec 2013

Říká se jim Rešáky a jsou prý jedny z nejhezčích v České republice. Rešovské vodopády najdete asi deset kilometrů od Rýmařova. Chráněný přírodní výtvor a zároveň největší vodopády Nízkého Jeseníku jsou turistickou stálicí. Navštívíme místo, kudy říčka Huntava protéká hlubokým úzkým kaňonem přes několik vodopádů a kaskád.

Nejvyšší z Rešovských vodopádů má výšku kolem deseti metrů. Do jeho bezprostřední blízkosti se turista dostane, když po dřevěných žebřících pěkně po svých vyšplhá skalní soutěskou vzhůru. Národní přírodní památka ale za takovou námahu určitě stojí.

Ostatně nevidět Rešáky, přijdete o jeden z největších magnetů Rýmařovska. Nejpůsobivější podívanou místo nabízí hlavně při jarním tání a po deštích, kdy se na říčce Huntavě zvýší průtok vody.

„Tyto vodopády jsou Národní přírodní památkou a jedním z hlavních turistických cílů v okolí Rýmařova. Jsou chráněny už od roku 1966, ale netýká se to pouze samotných vodopádů, samotné říčky, ale taky všech okolních lesů,“ říká Petra Malá z Muzea Rýmařov.

Po zdolání trochu krkolomných žebříků je tříštící se voda stále blíž a blíž. „Přímo na tomto místě je nejvyšší z těch stupňů vodopádu, nicméně zajímavostí je samotný kaňon, který se táhne v délce několika set metrů a který vytvořila voda,“ dodává Petra Malá při výstupu.

Říčka Huntava, na níž vodopády leží, pramení ve Skalském rašeliništi a kaňonem protéká až do údolí k Dlouhé Loučce.

Oblíbený cíl opakovaných výletů

Rešáky jsou oblíbeným cílem výletů. Fandové sem přijíždějí i opakovaně. Vodní krása a příroda kolem – takový výlet je totiž sázka na jistotu.

„Přijeli jsme z Přerova a byli jsme tady už mnohokrát. A co nás sem znovu a znovu přivádí? Je tady pěkně a touto dobou tady teče dost vody, takže vodopády jsou moc pěkné. Je tady klid,“ říká pan Jindřich, který s manželkou na Rešovské vodopády jezdí.

Úžasné dětství prožila u vodopádů Růžena Zapletalová z rýmařovského infocentra. Pod vodopád se s partou kamarádů z Rešova chodili koupat. „Chodili jsme pod ten druhý nižší, protože v Rešově nebylo koupaliště a byl to pro nás zážitek,“ vzpomíná.

Rešáky najdete asi 10 kilometrů od Rýmařova a více se o nich můžete dozvědět při poslechu našeho magazínu Křížem krajem (poslechnout zde).

Spustit audio