Resuscitaci, porod nebo práci dispečera záchranné služby studenti trénují v simulačním centru Jihočeské univerzity

25. srpen 2022 13:04

34 vyučujících zdravotnických oborů z celé Evropy a Turecka tráví tento týden v Českých Budějovicích. Společně hledají cesty, jak všeobecné a dětské sestry, porodní asistentky a zdravotnické záchranáře co nejlépe připravit na praxi. Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity k tomu už dva roky využívá simulační centrum. Jde o jedno z nejmodernějších výukových prostředí v Evropě.

Účastníci mezinárodní konference si v simulačním centru Jihočeské univerzity vyzkouší například resuscitaci. „Setkali se tady s ošetřením novorozence, porodem, řešením onemocnění srdce. Jsou tu zástupci univerzit, kde mají simulační místnosti už řadu let, ti nám představovali nějaké rady a triky, a pak jsou tady lidé, kteří teprve se simulační výukou začínají,“ doplňuje vedoucí centra František Dolák.

Intenzivní týden v simulačním centru Jihočeské univerzity absolvuje i Rebeca Abajas z kantábrijské univerzity ve Španělsku. I tam Zdravotně sociální fakulta hledala v minulosti inspiraci pro vznik centra. „My simulaci máme, ale už starší, tady je na velmi vysoké úrovni. Myslím, že to je velmi dobrá příležitost sdílet zkušenosti a naplánovat nějakou spolupráci jako síť několika zemí,“ říká.

Spolupráce na mezinárodní, ale i národní úrovni začíná postupně vznikat. „Simulační centra na lékařských fakultách už existují, ale pro nelékařské obory jsme jedineční. To je pro nás i další hnací silou, abychom mohli prezentovat skutečně nejlepší výsledky. Kolegové z českých vysokých škol i jiných států nás oslovují, že by s námi tuto zkušenost chtěli sdílet,“ potvrzuje děkanka Zdravotně sociální fakulty Ivana Chloubová.

Spustit audio

Související