Retardaci navzdory. Top Gun se klišé nevyhne, i tak jde ale o nejeuforičtější film roku

27. květen 2022

Čelistem tentokrát ani srdíčko nechybělo. „Je pravda, že pro poezii je srdce vděčný orgán s širokým spektrem možných přirovnání a všeobecným spojením srdce a života jako takového,“ citují chlapci mladou kardioložku Terezu Šťastnou, která prodělala čtyři infarkty a ze smutku se vypisuje básněmi. Tomáš Stejskal s ní nesouhlasí a poezie podle něj tryská z úplně jiných orgánů. Fuj.

Vítek s Tomášem se shodují, že euforičtější film než Top Gun v kinech dlouho nebyl. To Aleš si musel první polovinu zvykat a nebojí se hovořit ani o nepopiratelné jalovosti až retardaci, kterou je třeba zkrátka přijmout. Nicméně poslední třetina je senzační i podle jeho hyperkritického oka. Pokračování hitu Tonyho Scotta, který udělal z Toma Cruise hvězdu, stojí i po 36 letech na charismatu věčného kluka s odzbrojujícím (botoxovým) úsměvem. A také na citlivé režii Josepha Kosinskiho, který místo klipové reklamní estetiky přináší i melancholičtější chvilky v kokpitech řítících se nadzvukovou rychlostí.

Tom Cruise řídí stejnou motorku a nosí stejnou bundu jako v jedničce, ale především vypadá v podstatě stejně jako tehdy. A tak, přestože je nový Top Gun plný mladých herců, hvězdou je opět především on. Je to film jako z jiných časů, ale přesto nepůsobí přežitě: zručně se veze na vlně nostalgie a místo záplavy digitálního bordelu nabízí fortelnou akci plnou těžkotonážního železa.

Co viděl Vítek na festivalu v Cannes? Představuje se Tomáš do telefonu jako Král světa? Dokáže Aleš rozpoznat příbuzné a kamarády podle chuti jejich moči? Kolik lidí inseminoval vlastním matrošem gynekolog z dokumentu Our Father? Zbavil se filmař Alberto Campos při natáčení seriálu Schodiště režijních kudrlinek? Kdo z Čelistí jezdí místo benzínu na nealkoholické pivo? Je větší sekáč racek přezdívaný Steven Seagull, nebo Albert Čuba ze Třech Tygrů? Čelisti mají odpověď na každou otázku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka