Richard Hindls: Česká ekonomika má pro krizi dobré výchozí parametry

2. duben 2020

Pandemie nás přepadla nepřipravené. Vláda hledá prostředky, jak se ze situace vymanit. Její první kroky nebyly špatné, hodnotí dosavadní opatření ekonom a statistik.

„Dosavadní problémy, které jsme řešily, jsou z dnešního pohledu malicherné. Situaci podcenila Čína i ostatní státy. Ale i Světová zdravotnická organizace,“ podotýká v pořadu Jak to vidí... ekonom Richard Hindls.

Čtěte také

Výchozí pozice české ekonomiky na prahu nové nečekané světové ekonomické krize není podle něj špatná. Původně plánovaný rozpočtový schodek 40 miliard byl velmi nízký. Náš dluh 30 % oproti HDP je čtvrtý nejlepší v Evropě.

Máme taky konsolidované veřejné finance, pevný bankovní sektor a dobře fungující ekonomiku s nadprůměrným růstem HDP, nastiňuje Hindls ve zkratce. Dobré výchozí parametry mohou odrazit prvotní nápor na ekonomiku.

Nežijeme ve vzduchoprázdnu

Další vývoj se ale nedá odhadnout. „Nežijeme ve vzduchoprázdnu. Budeme si muset někde půjčovat za určitých podmínek. A to nebudeme mít úplně pod kontrolou. Přeci jen nejsme považováni za zemi, která patří mezi největší hráče,“ vysvětluje Hindls.

Bude záležet na tom, jak si s pandemií poradí ostatní Evropa a taky USA. „Stojíme rozkročeni na dvou nohách. Jedna je naše ekonomika a druhá to, co se bude dít okolo nás.“

Kurzarbeit je správná cesta

Mezi ekonomicky nejohroženější skupiny patří drobní živnostníci. V březnu jich přerušilo svoji činnost zhruba o 47 % víc v meziročním srovnání. Ohroženi jsou lidé podnikající nebo zaměstnaní ve službách, v restauracích nebo cestovním ruchu.

Zatím se hovoří o nárůst nezaměstnanosti na 5 %. Ale není vyloučeno, že to bude i víc, připouští ekonom. Vláda přišla v rámci balíku prvních opatření s tzv. kurzarbeitem (příspěvek na mzdy, který by měl pomoci zaměstnavatelům zachovat pracovní místa).

„Myslím, že kurzarbeit by měl pomoct hodně. Je to vlastně trojdohoda mezi státem, zaměstnavatelem a zaměstnancem o tom, jak si vzájemně vypomůžou. Nebude to levná záležitost. Ale to za chvíli nebude už vůbec nic,“ shrnuje Richard Hindls.

Další témata rozhovoru: kam až poroste rozpočtový deficit; ekonomické předpovědi a statistika; 72 let Marshallova plánu.

Spustit audio

Související