Richard Hindls: Nejde jen o covid, drahou ropu nebo úrokové sazby. Roli hraje i psychologická inflace

21. červen 2022

Míra inflace v České republice dosáhla v květnu rekordních 16 %. Po pobaltských státech jde tak o čtvrtou nejvyšší inflaci v celé Evropské unii. Jak se bude situace vyvíjet dál? A proč tolik záleží na naší důvěře v ekonomiku? Ekonom Richard Hindls v audiozáznamu také vysvětlí, proč se propadají akciové trhy ve Spojených státech a v Evropě i zda lze očekávat růst mezd.

Žádný ekonomický nástroj zatím nedokázal inflaci zastavit. A ekonom a statistik Richard Hindls v pořadu Jak to vidí... připouští, že lze jen těžko odhadnout, jak dlouho to bude celé trvat.

Čtěte také

„Například z indexu zemědělské produkce, který přesáhl 39 %, je jasné, že vývoj v oblasti potravin nebude kdovíjak klidný,“ popisuje host Zity Senkové na Dvojce. Ekonomika se nicméně potýká s problémy dlouhodobě.

Důvěra v ekonomiku

O blížící se recesi se hovořilo už před pandemií. „Pak přišel covid, teď tu máme drahé suroviny, problémy s dodavatelskými řetězci... Je toho na ekonomiku hodně. Potřeba je ale mít i určitou naději. Protože inflace je způsobena také negativními očekáváními.

„Není to jenom cena ropy, covid a úrokové sazby. Inflace je také o našich očekáváních, o tom, jak se chováme na trhu. Psychologická inflace hraje velkou roli. A důvěra v ekonomiku a chování jednotlivých subjektů je velmi vážná věc.“

Spustit audio

Související