Richard Hindls: O koronaviru toho zatím víme málo. Na odhad dalšího vývoje je brzy

12. únor 2020

Epidemie koronaviru podle posledních informací slábne a optimismus už se projevil i na trhu s ropou, jejíž ceny opět rostou. Jaké dopady má epidemie na světovou ekonomiku?

 

Zpomalení výroby v Číně se může podle ekonoma Richarda Hindls postupně projevit například v automobilovém průmyslu. Čína je totiž primárním dodavatelem autobaterií a dalších součástek.

Čína je jinde než v době SARS

Na odhadnutí dalšího vývoj je příliš brzy. Ekonomové proto sahají k analogiím s epidemiemi virů SARS a MERS na začátku tisíciletí. „Tenkrát se říkalo, že SARS zpomalil čínskou ekonomiku zhruba o dva procentní body. Její růst krátkodobě spadl na 9 %.“

Čtěte také

„Tehdy ovšem představovala čínská ekonomika nějakých 5 % světového ekonomického výkonu. Dnes je to možná 16 nebo 18 %,“ upozorňuje Hindls. Na ekonomiku Spojených států by zpomalení mít vliv nemělo.

Česká ekonomika je ale naopak silně otevřená zejména vůči Německu, které má s Čínou intenzivní kontakty. Světové akciové trhy podle emeritního rektora pražské VŠE čekají na zprávu z Číny, že se podařilo situaci stabilizovat.

Nepředvídatelný virus

„Existují modely pro šíření epidemií, které obvykle předpokládají dva parametry. Jedním je doba, jak dlouho jste infekční. Druhým faktorem je, jak infekční je místo, kde se nacházíte, nebo profese, kterou vykonáváte,“ vysvětluje Hindls.

„U klasických chřipek jste infekční kolem šesti dní. U koronaviru to je 14 dnů, možná i déle. A to o nemoci vlastně ani nevíte. V modelech to tedy znamená úplně jiný vývoj odhadu.“ Proto nejde úplně využít analogie z minulých dat pro odhad dalšího vývoje.

Další témata rozhovoru: ČNB zvýšila úrokové sazby; nezaměstnanost v ČR mírně roste.

Spustit audio

Související