Richard Novák – více než 50 let na operním jevišti

2. prosinec 2016

Richard Novák (1931) je legendou české opery a pěveckého umění. Na operních scénách účinkuje přes 50 let dodnes, i v roce svého významného životního jubilea.

Kromě toho je také vynikajícím interpretem písňového repertoáru od klasických až po soudobé skladatele. Nedávno nejen znovu natáčel ve studiu Českého rozhlasu soudobý repertoár, ale publikum jej slyšelo také na kritikou superlativy ověnčeném písňovém recitálu ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. V tomto roce vyšla také jeho reprezentativní kompilace na 2 CD s operním i písňovým repertoárem z archivu gramofonových firem doplněná exkluzivním výběrem z dosud nevydaných špičkových rozhlasových nahrávek.


S Brnem byl spjat od počátku, po absolutoriu Konzervatoře Brno v roce 1955 byl nejprve sólistou opery Státního divadla v Ostravě a později Janáčkovy opery v Brně, které zůstal věrný po celý umělecký život. Je laureátem mnoha světových soutěží například v Toulouse (1961) nebo Hergotenbosch (1962). V roce 2001 získal cenu Thálie za celoživotní mistrovství, cenu Ministerstva kultury ČR v roce 2005 a letos Cenu Antonína Dvořáka.

Jako malý chlapec si přál být houslistou v orchestru. „Ke zpěvu jsem se dostal doslova jako slepý k houslím. Měl jsem enormní štěstí na profesora na konzervatoři, který mi prakticky ukázal, jak je možné zpívat a já jsem strnul údivem, že je to možné a řekl jsem si, takto bych to chtěl umět! A od té doby jsem tomu nepřestal věřit.“

Richard Novák detailně s obdivuhodným postřehem popisuje své dojmy a zážitky od studií až po angažmá na prknech operních scén. Charakterizuje zajímavým pohledem přední osobnosti té doby, včetně spolupráce s dirigentem profesorem Františkem Jílkem.

Přišla i hlasově technická pěvecká krize, kterou Novák úspěšně vyřešil uprostřed profesionální pěvecké dráhy výrazným studijním počinem, s upřímností popisuje i v souvislosti s nahrávkami, které ve vysílání zní. Posluchači se také dozvěděli, kdy se soustředěně Richard Novák začal věnovat koncertnímu provádění písňového repertoáru a jaké významné spolupráce se skladately i klavíristy se mu dostalo.

Srdečně reagovali na umělce také posluchači ve studiu, kdy připomněli jeho nezapomenutelné účinkování v Otvírání studánek Bohuslava Martinů a také vzpomínka i avízo na provedení kantáty Dídó od Jana Nováka, které se uskuteční s Filharmonií Brno v lednu roku 2017. Vysílání doplnilo živé provedení výběru z písní A. Dvořáka a J. Brahmse, které Richard Novák exkluzivně za klavírní spolupráce Konstantina Tyshka zazpíval posluchačům Telefonotéky.

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio