Richard Polzer – milovník života a jeho darů

17. listopad 2017

Lékař, spisovatel, cestovatel, letec a fotograf – těmito a ještě mnoha dalšími profesemi se může pochlubit olomoucký rodák a dnešní chirurg přerovské okresní nemocnice Richard Polzer. I když není porodník, přivedl před dvěma lety na svět svou první povídkovou knihu – Ochočené štěstí.

Pobavil nás v ní povídkami z různých prostředí, která za svého života poznal. Projevil v nich svou schopnost pozorně naslouchat, všímat si světa kolem nás a pak vše přetavit do tvaru humoristické povídky. A kromě prozaické tvorby inspirované do jisté míry dílem nesmrtelného Bohumila Hrabala osvědčil také svou schopnost vyprávěcí. Ta je mu vlastní nejen na papíře, ale i v osobním životě. Richard Polzer má v sobě vzácný dar naslouchat lidem a vciťovat se do jejich starostí a problémů. A tím pádem sbližovat se s nimi a propojovat je rovněž vzájemně mezi sebou. Výběr povídek z jeho literární prvotiny natočil Český rozhlas Olomouc.


Richard Polzer

Narodil se v Olomouci roku 1967 v rodině technika a úřednice. Dětství prožil na předměstí Pavlovičky, které svou pověstí připomínalo Bronx. Zprvu měl být horníkem pro důl Staříč, ale nakonec se vyučil elektromontérem pro České dráhy, kde si i večerně doplnil středoškolské vzdělání. Po řadě profesí – například stavební dělník, elektromontér, řidič, pomocník v kuchyni, hotelová ochranka nebo třeba pitevní sanitář na anatomickém ústavu, se rozhodl pro další studia. Od ukončení lékařské fakulty se věnuje medicíně a nyní pracuje jako chirurg v okresní nemocnici. Většinu volného času tráví na cestách při poznávání nových krajů a zajímavých lidí. Psaní se věnuje od roku 2015 jako formě relaxace, která pomáhá udržet životní pohodu a určitý odstup od malicherných nicotností všedního života.

Jeho druhá povídková kniha nesoucí název Jen jediné přání nás zavede do prostředí, které Richard Polzer důvěrně zná. Jak jistě tušíte, jde o prostředí lékařské. To je samozřejmě spjaté s mnoha bolestnými a neveselými příběhy, ale stejně jako každému jinému prostředí se ani jemu nevyhýbá humor.

A protože humoru není v lidském životě nikdy dost, Český rozhlas Olomouc připravil pod názvem Příběhy z ordinací tři povídkové soubory, které budou uvedeny v Setkání s literaturou v sobotu 18. a 25. listopadu a 2 prosince po 18. hodině. V rozhlasové úpravě Jana Sulovského a v režii Tomáše Soldána účinkují Josef Bartoň, Václav Bahník, Ivana Plíhalová a Petr Kubes.

Lékař a spisovatel Richard Polzer bude také hostem Setkání s literaturou živě v úterý 21. listopadu v 18 hodin ve velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc.

autor: sul
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.