Richard Seemann: Hesenský volební debakl otřásl Merkelovou

29. říjen 2018
Angela Merkelová

Druhý volební debakl v Hesensku, který po Bavorsku postihl berlínskou velkou koalici CDU a CSU během posledních dnů, otřásl i postavením „věčné kancléřky“ Angely Merkelové.

Na první pohled by se mohlo zdát, že by křesťanští demokraté mohli být s výsledkem spokojeni, protože se stali vítězi voleb. Ale pokud se to posuzuje z Berlína, pak ztráty stran velké koalice zapříčinily, že jí prudce poklesla většinová podpora.

Robert Schuster: Volby v Hesensku rozhodnou, jak dlouho se ještě udrží Angela Merkelová

Angela Merkelová

V neděli proběhnou v německé spolkové zemi Hesensku parlamentní volby.

Navíc podle posledních průzkumů si respondenti nepřejí aby nadále stále vládla „věčná kancléřka“ Angela Merkelová. Podle informací, které pronikly na veřejnost, již na příštím uzavřeném jednání vedení křesťanských demokratů měli někteří členové nastolit otázku oddělení funkce předsedkyně strany od kancléřského úřadu. Doporučují to i komentátoři s poukazem, že by to zajistilo její důstojný odchod do politického důchodu.

Merkelová zřejmě nakonec podléhá sílícím hlasům, aby již nekandidovala na předsedkyni strany na jejím prosincovém sjezdu. Od tohoto rozhodnutí je pak krok k tomu, aby na sjezdu oznámila, že nebude již po skončení volebního období kandidovat na kancléřský úřad.

Bez CDU se vládnout nedá

Další radu udílejí i sociálním demokratů, aby v zájmu záchrany co nejrychleji vystoupili z koalice. Jejich šéfka Andrea Nahlesová oznámila, že ještě v tomto týdnu vystoupí s důležitým prohlášením, které se proto s napětím očekává. Podle politologů šlo vlastně o dvouvrstvé volby, jedny týkající se šestimilionového Hesenska a druhé osmdesátimilionového Německa.

Robert Schuster: Bavorsko přestalo být ostrovem, přistálo v evropské politické realitě

Markus Söder

Proběhnou-li někde parlamentní volby, může občas nastat paradoxní situace, kdy je formální volební vítěz zároveň i hlavním poraženým.

V prvém případě obhájila těsnou většinu jednoho poslaneckého mandátu dosavadní tzv. černo-zelená koalice křesťanských demokratů a Spojenectví 90/Zelených, když v 137členném sněmu získala 63 mandátů. Se stejným počtem by vítězná 40mandátová CDU mohla vládnout se sociálními demokraty.

Daleko jistější s převisem 11 mandátů by mohla být utvořena tzv. Jamajská koalice. Existuje ještě možnost vytvořit semaforovou koalici křesťanských a sociálních demokratů s liberály.

Dosavadní ministerský předseda křesťanský demokrat Volker Bouffier oznámil, že kromě Alternativy pro Německo a devítičlenné Levice je připraven jednat se všemi stranami zastoupenými ve sněmu. Času pro vyjednávání má dostatek, protože dosavadní zemský sněm se rozejde až v polovině ledna.

Richard Seemann

Všechny strany odmítly jednat s Alternativou pro Německo, která sice s devatenácti mandáty obsadila poslední šestnáctý zemský sněm spolkové republiky. Křesťanským demokratům nehrozí opoziční lavice, protože bez nich se nedá vládnout.

Spustit audio