Řidič je chtěl upozornit na agresivní jízdu. Policisté v civilu mu začali nadávat a vytáhli zbraň

6. říjen 2017

Řidič osobního auta 21. září v Plzni upozornil blikáním dva policisty v civilním vozu na agresivní jízdu. V místě zúžení vozovky se mercedes policistů snažil vtěsnat vedle bílé dodávky, která částečně vybočovala ze svého pruhu. Celý incident zachytila palubní kamera karlovarského řidiče. Policie případ prověřila a věc postoupila ke kázeňskému řízení. Napadenému řidiči poslal ředitel krajského ředitelství omluvu.

„Můj klient v té době jel v Plzni ve směru na Karlovy Vary. V místě zúžení vozovky zaregistroval agresivně jedoucí mercedes (později se ukázalo, že jde o policejní vůz, pozn. red.). Na chování řidiče, který stůj co stůj chtěl podjet dodávku s označením invalidy, upozornil klasickým probliknutím,“ cituje server iDnes.cz advokáta poškozeného řidiče Ronalda Němce.

Poté, co řidič i policisté vyjeli ze zúžení, předjel černý vůz policistů auto poškozeného a zastavil ho. Jeden z policistů vystoupil se zbraní, ale bez služebního odznaku.


Chtěli bychom apelovat na svědky, kteří si událost točili na telefon, aby nám materiál pro případné soudní líčení poskytli.Ronald Němec (advokát poškozeného řidiče)

Policisté poté muže údajně udeřili a stále na něj mířili pistolí, služební průkaz mu ukázali až po opakované žádosti.

Omluvný dopis a interní vyšetření

„Řidič mercedesu napadl oznamovatele, vyrazil mu z ruky telefon v okamžiku, kdy komunikoval s linkou 112. Klient si rovněž vyslechl spoustu sprostých nadávek a schytal i úder na hlavu. Jeden z posádky mercedesu se jej pak pokusil vytáhnout z auta i přesto, že byl připoután,“ uvedl Němec.

Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje podle něj poslalo jeho klientovi dopis s omluvou.

„Na základě výsledku šetření zdejší součásti bylo jednání a chování zakročujících policistů postoupeno náměstku ředitele krajského ředitelství pro vnější službu k přijetí kázeňského opatření. Předmětné pochybení bylo ojedinělé a v současné době byla přijata taková opatření, aby k obdobnému jednání již v budoucnu nedocházelo,“ stojí podle ČTK v dopise.

autor: rez
Spustit audio