Řidičem v 17? Nový návrh silničního zákona by to mohl umožnit. Zavede i přísnější postihy

19. červenec 2022 10:45

Už za rok a půl možná budou moct řídit auta v Česku lidé starší 17 let. Počítá s tím nový návrh silničního zákona, který 18. července představil ministr dopravy Martin Kupka z ODS. Novela zavádí také řidičský průkaz na zkoušku pro čerstvé majitele řidičského oprávnění.

Čtěte také

Někdo se možná už jako dítě učil řídit auto na lesních cestách, někteří chlapci a děvčata už v dětském věku závodí na okruzích. Na silnice ale nesmějí. Mladí řidiči možná budou moct do provozu, v doprovodu dospělých, už v 17 letech. Počítá s tím novela silničního zákona, kterou 18. července 2022 představilo ministerstvo dopravy.

Zákon zavádí i takzvaný řidičský průkaz na zkoušku nebo zpřísnění a zpřehlednění sankcí za nejzávažnější přestupky.

Podmínkou pro to, aby nezletilý od 17 let mohl řídit auto, je, že se zájemce musí nejdřív přihlásit do autoškoly. Teprve po ukončení výuky a celého kurzu, nejdříve však v 17 letech, bude moct řídit auto pod dohledem zkušenějšího a bezúhonného spolujezdce.

„(mentoři) Musejí mít řidičské oprávnění déle než 10 let, a v okamžik, kdy se stávají mentory, nesmějí mít žádný záznam v bodovém kontu řidiče,“ vysvětlil ministr dopravy Martin Kupka z ODS. Rezort se v inspiroval v okolních státech. Například v Německu mohou sedmnáctiletí řídit auto pod dohledem už od roku 2011. Novela počítá i s řidičským průkazem na zkoušku. Nováčci po získání průkazu by ve dvouleté lhůtě museli za závažný přestupek na speciální kurzy.

Nebude možné, aby takzvaných mentorů bylo víc, protože se zákonný zástupce bude zapsaný do registru řidičů.

Nový zákon by měl taky zpřísnit postih nejzávažnějších přestupků, některé pokuty se zvýší až na 25 tisíc korun, tedy na pětinásobek stávajících. Patří mezi ně například překračování rychlosti, jízda pod vlivem alkoholu, jízda na červenou nebo telefonování za volantem. Také by se měl zjednodušit stávající systém trestných bodů z pěti sazeb na tři. Přičítaly by se dva, čtyři nebo šest bodů.

Spustit audio

Související