Řidiči jedoucí po dálnici D7 musí u Kněževsi u Prahy zpomalit na 80 kilometrů. Silničáři tam začali s přestavbou křižovatky

20. březen 2023 16:00

Silničáři pokračují s postupným rozšiřováním nájezdů a připojovacích pruhů na dálnici D7. Tentokrát začali s přestavbou křižovatky u Kněževsi u Prahy. Než dálnici v místě rozšíří, musí zbourat původní mosty. Na místě natáčela reportérka Karolína Burdová.

„Ty mosty půjdou postupně dolů a postavíme dva samostatné, souběžné, dálniční plnohodnotné mosty, které už budou mít kapacitu tři jízdní pruhy pro každý směr."

Denně tu podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla projede víc než 30000 aut. Řidičů se ale práce příliš nedotknou. Budou i nadále jezdit v obou jízdních pruzích, pouze si přibrzdí na rychlost 80 km/h. Za dva týdny tu ale silničáři zavřou nájezdy na dálnici.

„Na cca čtyři měsíce se zavře pravá strana křižovatky, to znamená sjezd směrem od Prahy a nájezd směrem na Slaný. A bude se stavět rozšíření toho pravého mostu. Až se to dodělá, tak na další čtyři měsíce se uzavře zase ta druhá půlka křižovatky a zbourá se most směrem do Prahy," popisuje hlavní inženýr stavby Eduard Binko.

Přestavba za víc než 100 milionů korun bude hotová do Vánoc. Ředitelství silnic a dálnic plánuje rozšiřování i jiných křižovatek v okolí Prahy. „Tato stavba nás zásadním způsobem přibližuje k plánu, který máme, a to je rozšíření zkapacitnění dálnice právě na dojezdu na Pražský okruh. Týká se to především tady sedmičky. Týká se to ale i osmičky od Teplic, D5 od Plzně, desítky od Mladé Boleslavi a Turnova a jedenáctky od Hradce Králové, v tuto chvíli vlastně už od Jaroměře," doplňuje Jan Rýdl.

S tím ale začnou silničáři nejdříve v roce 2026.

autoři: Karolína Burdová , JMys | zdroj: Městské divadlo Kladno
Spustit audio