Řidiči si v současnosti častěji pořizují ojetiny, autoservisy mají dost práce

21. říjen 2022 10:32, aktualizováno

Současná energetická krize, zdražování, ale i nedostatek nových aut nutí řidiče poohlížet se právě po ojetých autech. Z toho pak můžou profitovat autoservisy, starší vozy totiž vyžadují obvykle častější péči.

Autoservisy zaznamenaly za poslední půlrok nárůst požadavků na servisní prohlídky a opravy i starších vozidel. „Patrně z toho důvodu, že nová auta jsou drahá, stále nedostupná jak termínově, tak cenově. Většina zákazníků se tak snaží udržovat starší auta, aby vydržela déle a věnují pozornost servisům až dvakrát více než minulý rok,“ sdělil ředitel autoservisu z Chotíkova u Plzně Michal Mráček.

Průměrné stáří aut, která se pohybují po českých silnicích, je téměř 16 let. Vyplývá to z dat společnosti CEBIA, která se specializuje na prověřování ojetých aut. Oproti doby před covidem je to nárůst přibližně o jeden rok.

Lidé se více zajímají o operativní leasing

Možností, jak si pořídit ojeté auto s plným servisem, je využít služeb firem nabízejících tzv. operativní leasing. „Jsme překvapeni, jaký zájem o to je,“ konstatoval Vilém Mandlík, šéf firmy, která tuto službu nabízí. Službu firma spustila na začátku září a již dnes eviduje vyšší desítky objednávek. Stále má v nabídce více jak sto vozidel a poptávka je vysoká.

Jde o jakousi dlouhodobou půjčovnu vozu. Vozidlo se nesplácí jako u klasického leasingu, ale pouze se pronajímá. V rámci měsíční splátky jsou pneumatiky, servis a pojištění. Výše splátky se určuje počtem najetých kilometrů.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio