Říkat, že „nevidím barvu“, je problematické. Ve vztazích i na úrovni institucí

23. březen 2023

„Když jako jednotlivec řeknete, že ‚nevidíte barvu‘, přehlížíte zásadní součást identity člověka. Částečně tím říkáte, že nevidíte ani znevýhodnění, kterým může být člověk vystavený,“ říká Aišvarja Eassey. „Na úrovni Evropské unie je v současnosti problém sbírat k diskriminaci data, protože i EU tvrdí, že ‚nevidí barvu‘. Nesbírá informace o tom, kolik lidí z jaké etnické skupiny žije na určitém území. Bez těchto dat ale nemůžeme mluvit o tom, čemu jsou minority vystaveny.“

„Svět v současné době funguje ve prospěch bílých lidí. A pokud si majorita neprojde nějakou osobní zkušeností s rasismem, třeba přes své blízké, je pro ni těžké to pochopit,“ vysvětluje Aišvarja, absolventka Etnických studií na Kalifornské univerzitě v Berkeley.

Aišvarja Eassey

Aišvarja Eassey

Aišvarja vystudovala etnická studia na Kalifornské univerzitě v Berkeley a aktuálně žije v Praze, kde  působí jako koordinátorka pro advokační činnost v sociální oblasti a v oblasti migrace v Charitě Česká republika. Usiluje o to, aby se povědomí o etnických studiích v evropském kontextu zvyšovalo a zapojuje se do osvěty ohledně vzdělávání v oblasti rasismu a diskriminace v Česku.

„Rasismus není jen akt nebo událost. Je to systém, ve kterém všichni fungujeme. Současné nastavení dává velký prostor k tomu, aby se děly mikroagrese a další problematické věci,“ popisuje Aišvarja.

V prvním doprovodném rozhovoru k podcastové sérii Natálie Sousy Lásky čas upozorňuje na problematické momenty v každodenním mezilidském kontaktu, v českém vzdělávacím systému i na úrovni státních a mezinárodních institucí.

Poslechněte si, o čem se neučíme, i když bychom měli. Aišvarja Eassey popisuje každodenní a často přehlížený rasismus v české společnosti a pojmenovává problematické momenty ve vzdělávání a státních institucích.

Natálie Sousa

O sérii Lásky čas

Podcast připravuje pro Radio Wave novinářka Natálie Sousa. V šestidílné sérii se věnuje randění a vztahům generace Z a mladších mileniálů napříč etniky v Česku. Zkušenosti lidí z minorit i z majority komentují akademici a mladí intelektuálové. Lásky čas startuje 7. března 2023 a novou epizodu publikujeme každé úterý.

Autorka: Natálie Sousa
Kreativní producentka a dramaturgyně: Veronika Ruppert
Zvuk: Jan Brauner
Hudba: Ai fen
Vizuály: Natalie Kubenk
autoři: Natálie Sousa , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.