Robert Fulghum: Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Příběhy z tančírny Century čte Vasil Fridrich

V jedné tančírně v americkém Seattlu se setkávají lidé nejrůznějšího věku, národnosti, orientace i vyznání. Touží se naučit tango a na chvíli zapomenout na své každodenní starosti, frustrace, samotu... To, co je důležité venku, zde není podstatné, tady jde pouze o tanec. Tango ale není pouhým tancem, je životní cestou, novým způsobem vnímání sebe i světa kolem. Dvojka četbu uvádí k autorovým 85. narozeninám, které oslaví 4. června 2022.

Čte: Vasil Fridrich
Připravila: Lada Krenková
Překlad: Lenka Fárová a Jiří Hrubý
Zvuková spolupráce: Jan Trojan
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 2. 6. 2022

V tančírně Century se jen netančí. V tančírně Century se žije a miluje. Lidé různého věku, pohlaví, národnosti nebo sexuální orientace sem přicházejí v touze splnit si ty nejtajnější sny. Ne každý odchází šťastný a spokojený, ale všichni si odnášejí silné a nezapomenutelné zážitky.

Jak se protančit k lásce

Zakřiknutý právník, nevidomá tanečnice, sebejistý malíř i zarputilá novinářka – ti všichni se setkávají při hodinách tance. Postupně odhalují své životní osudy, které se pomalu ale jistě začínají navzájem proplétat.

Tančírna Century je studnicí příběhů, které mají jedno společné – lásku k tanci. A nezáleží na tom, zda jste začátečník nebo profesionál, zda se učíte snadno a rychle nebo těžce a klopotně. Hlavní je touha, odhodlání a zejména vášeň. Bez vášně si nelze představit tango, krále všech tanců, stejně jako si bez ní nelze představit život sám.

Inspirace vlastními zážitky

Roberta Fulghuma k napsání knížky Drž mě pevně, miluj mě zlehka inspirovaly vlastní zážitky. Tango totiž pro něho není pouhým tancem, ale životní cestou, novým způsobem vnímání sebe i světa kolem.

Robert Fulghum

Během svého života vyzkoušel ledacos: dlouhý čas strávil jako mnich v zen-buddhistickém klášteře, pracoval jako kovboj i jako zaměstnanec firmy IBM, jako barman i jako učitel hry na kytaru.

Do literárního světa vstoupil poměrně pozdě. V 50 letech. Ale už jeho prvotina Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce si okamžitě získala slávu po celém světě. Prodalo se jí přes sedm milionů výtisků. Zaujal svým osobitým stylem, neotřelým vyprávěním o obyčejných věcech. Od té doby napsal dalších sedmnáct titulů, které si i v Česku našly své věrné čtenáře.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Lada Krenková
Spustit audio

Související