Robert Harris: Otčina. Německo vyhrálo válku a Hitler slaví 75. narozeniny. Napínavý příběh alternativní historie s Jiřím Vyorálkem

9. květen 2021

Berlín 1964. Německo válku neprohrálo a milovaný vůdce slaví 75. narozeniny. Detektiv Xavier March je na stopě nejpřísněji střeženému tajemství Velkoněmecké říše. Rozhlasový seriál podle britského bestselleru s Jiřím Vyorálkem v hlavní roli poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Dramatizace: Vít Vencl
Osoby a obsazení: Xavier March, vyšetřovatel berlínské kriminální policie (Jiří Vyorálek), Max Jaeger, vyšetřovatel berlínské kriminální policie (Jan Vondráček), Charlie Maguireová, americká novinářka (Tereza Dočkalová), Krause, dispečer (Miroslav Hanuš), Schreiner (Dan Kranich), Jost, kadet (Vojtěch Hájek), Dr. Eisler, patolog berlínské kriminální policie (Zdeněk Hess), Helga, dispečerka (Dana Reichová), Pili March, syn Xaviera Marche (Matěj Převrátil), Klara, bývalá manželka Xaviera Marche (Dana Černá), Koth (Jan Szymik), Rudi Halder, historik, Marchův přítel z války (Martin Myšička), Trinkelová (Daniela Kolářová), asistent na patologii (Matěj Vejdělek), Strážný na ostrově (Ladislav Hampl), Martin Luther (Ladislav Frej), Odilo Globus Globocnik, Obergruppenführer SS (Igor Bareš), Učitel kadetů (Zdeněk Velen), Kadeti (Dan Kranich, Jan Battěk, Vít Roleček a Tomáš Hron), Průvodkyně (Klára Sedláčková-Oltová), Rozhlas (Naděžda Fořtová) a Helga, dispečerka (Jana Kudláčková).
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Pavel Bakič
Hudba: Marko Ivanovič
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2016
Rozhlasová inscenace získala 3. cenu na festivalu Prix Bohemia Radio 2017.

Jak by vypadala Evropa v roce 1964, kdyby nacistické Německo 2. světovou válku neprohrálo? Tuto situaci se ve svém nejslavnějším románu Otčina pokusil domyslet britský spisovatel a novinář Robert Harris. Jeho fiktivní Velkoněmecká říše sahá od Atlantiku po Ural a stále je ovládána Adolfem Hitlerem. Československo, Polsko, Rusko neexistují. Ostatní evropské státy jsou spojeny do Evropského společenství ovládaného Německem, a to včetně Velké Británie, které vládne Edward VIII. Po boku s Wallis Simpsonovou.

Svět je rozdělen na dva tábory, nacistickou Evropu a zbytek svobodného světa v čele se Spojenými státy, které se drží v šachu svými jadernými zbraněmi. Po dlouhém období studené války k sobě oba tábory hledají cestu a Berlín připravuje návštěvu amerického prezidenta, od které si obě strany hodně slibují.

Státní návštěvu ani blížící se Führertag, velkolepé oslavy 75. narozenin Adolfa Hitlera, nesmí nic narušit. Proto je celý policejní aparát, včetně vyšetřovatele Sturmbannführera SS Xaviera Marche, na nohou. Tělo utopence, které se jednoho rána objeví na břehu Havelského jezera, má být jen dalším rutinním případem. Jenže Xavier March, není z těch detektivů, kteří by případ opustili, dokud neobjeví pravdu. A to ani v případě, kdy pravdou je nejpřísněji střežené tajemství Třetí říše, které zatím každého, kdo s ním přišel do styku, stálo život.

Po pět nedělních dopolední na Českém rozhlase Vltava budete moci spolu s Xavierem Marchem rozplétat případ, ve kterém znepokojivou rychlostí přibývají mrtvoly bývalých vysokých nacistických funkcionářů. Má pravdu gestapo, když tvrdí, že staré Hitlerovy spolubojovníky z NSDAP dostihly jen důsledky jejich černých obchodů s kradenými uměleckými předměty? Nebo je za vším snaha za každou cenu umlčet svědky, kteří by mohli ohrozit sbližování se Spojenými státy a nakonec i celou další budoucnost Velkoněmecké říše?

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.