Robert Krumphanzl: Nad memoáry Eleny Lackové

12. březen 2021

Letos v březnu uplyne 100 let od narození Eleny Lackové, „první Romky v Československu, která vystudovala vysokou školu“. Esej Roberta Krumphanzla o jejím životopisu si poslechněte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Rudolf Pellar, Sabina Langrová
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: v roce 1997

„Její jméno působilo jako hvězda naděje, která vyvede romský lid z bludného kruhu nepochopení mezi Romy a gádži,“ píše v předmluvě knihy Narodila Jsem se pod šťastnou hvězdou Milena Hübschmannová, významná česká pedagožka, indoložka a zakladatelka romistiky na FF UK v Praze.

Elena Lacková (22. 3. 1921, Veľký Šariš – 1. 1. 2003, Košice) napsala první romskou hru a nacvičila ji se svými příbuznými v chatrči cikánské osady. Psalo se o ní s obdivem v novinách, pozdvihla romipen z bláta ignorantského opovržení.

Milena Hübschmannová za ní začala jezdit a natáčet její vyprávění. Vznikla životopisná mozaika z prostředí romské menšiny. Vyprávění s fantaskními prvky, ale také výpověď ženy, která prožila dvě totality a zápasila o svou tradiční víru. Nad memoáry ve svém eseji uvažuje Robert Krumphanzl, redaktor nakladatelství Triáda, které knihu před časem vydalo.

Spustit audio