Robert Ranke Graves: Důkaz blahobytu

13. říjen 2018

O svých historických románech si původně myslel, že to jsou prostě bezvýznamné komerční produkty. Přesto je uznáván jako romanopisec, roku 1934 vydal svou nejúspěšnější knihu Já, Claudius. On sám se ale vždy v první řadě považoval za básníka a ve své poezii byl obrazoborec. Literární dílo Roberta Gravese je obrovské, povídka Důkaz blahobytu je z něj jen malou ukázkou. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Robert von Ranke Graves (24. července 1895 - 7. prosince 1985) během svého dlouhého života vytvořil více než 140 děl.

Narodil se ve Wimbledonu v Anglii. Po vzplanutí první světové války téměř okamžitě opustil klasická univerzitní studia a narukoval do Royal Welch Fusiliers (RWF; nejstarší waleský pěší regiment britské armády). V bitvě na řece Sommě utrpěl tak vážná zranění, že byla jeho rodina informována o jeho smrti. Uzdravil se, ale do konce života měl poškozené plíce.

Po konci první světové války nastoupil na Oxfordskou univerzitu a snažil se uživit s pomocí malého obchodu. Roku 1926 nastoupil na místo na káhirské univerzitě, doprovázen svojí ženou, dětmi a básnířkou Laurou Ridingovou, s níž se po rozvodu i oženil a spolu vydávali literárně-kritická díla.

Je autorem komentované sbírky řeckých mýtů a mnoha dalších děl, zabývajících se antickým prostředím. Roku 1961 se stal profesorem poezie na Oxfordské univerzitě, toto místo si udržel až do roku 1966.

Zemřel 7. prosince 1985 po dlouhé nemoci, je pohřben na Mallorce, kde se svou poslední životní družkou žil. O jeho bouřlivém vztahu s Laurou Ridingovou byl v Hollywoodu natočen film nazvaný Poetic Unreason, do kin byl uveden na jaře roku 2005.

Účinkují: Petr Pelzer, Lukáš Hlavica a Jan Szymik
Autor: Robert Graves
Překlad: Ĺubica a Štěpán Jindrovi
Rozhlasová úprava: Dagmar Oravová
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2005.

 


autoři: Klára Vičíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.