Rockem proti přehradě, Festival dračích lodí, Borůvkové hody. Vyberte si z našich tipů

20. srpen 2021

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Rockem proti přehradě. To je název hudebního festivalu, který začíná v pátek 16 hodin v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Na už 10. ročníku v pořadí vystoupí například kapely Kurtizány z 25. avenue nebo Civilní obrana.

Velká šance s Odvazem. To je název divadelního představení ostravského improvizačního divadla Odvaz. Ti zahrají v Kulturním domě v PZKO v Mostech u Jablunkova v pátek v 17:30 příběh inspirovaný historií místního vojenského opevnění. Toto představení je úvodní akcí sobotního celodenního programu ŠanceFest, který přímo v areálu velké šance oslaví 400 let jejího trvání.

Na Slezské Hartě v pátek začíná Festival dračích lodí. Už od 14 hodin můžete pozorovat jednotlivé posádky na svých plavidlech při tréninku. Slavnostní zahájení je naplánováno až na 20. hodinu večerní. Poté se bude promítat film v letním kině a následuje i koncert. Samotné závody pak proběhnou o víkendu a vše končí nedělním vyhlášením výsledků krátce po poledni.

Dračí loď s jednou z posádek

Hradec nad Moravicí hostí už šestnáctý ročník festivalu Hrady CZ. Areál se otevírá v pátek v 16 hodin. Kromě koncertů Tomáše Kluse, kapely Mirai či Mig 21 nabídne také v 19 hodin vyhlášení nejkrásnějších karnevalových masek, ve kterých mohou návštěvníci přijít. Program festivalu pokračuje i v sobotu, a to od 10:30. 

Sobota

V sobotu patří Krnov sportu. Program začíná už v 8 hodin ve Sportovním centru. Fandit můžete třeba účastníkům Moravy a Slezska ve freestyle koloběžkách nebo se sami zúčastnit běžeckého závodu pro veřejnost či olympiády pro celé rodiny. Program Sportfestu je doplněn i koncertem a dobrým jídlem a potrvá až do 22. hodiny. 

Na opačný konec našeho kraje, tedy na Jablunkovsko, se v sobotu můžete vydat na den plný vojenské historie. Bývalé velké vojenské opevnění v Mostech u Jablunkova si totiž připomíná už 400 let od svého založení. Program začíná v 11 hodin, uvidíte v něm vojáky z Třicetileté války, řezbáře při práci, uslyšíte gorolské i další kapely a můžete hodnotit nejlepší guláš.

Víkend v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem na Bruntálsku je ve znamení všech možných dobrot z borůvek. Do tradičních Borůvkových hodů se zapojilo přibližně 15 restaurací z těchto dvou vesnic, kromě toho je pro návštěvníky připraven na sobotu celodenní zábavný program v parku v Malé Morávce.

Celý víkend v Kopřivnici patří pouťovému veselí. Vše se odehraje v Sadu Edvarda Beneše. Návštěvníci zažijí Starodávný jarmark, k dobré náladě bude hrát cimbálová muzika Poštár. Večer se pak budou na pódiu střídat kapely.

Neděle

Milovníci květin by si neměli nechat ujít Mezinárodní výstavu mečíků a jiřinek v Hlučíně. Už od soboty krášlí prostory Červeného kostela. V neděli se můžete pokochat krásou těchto kytek v důmyslných aranžmá od 9 do 18 hodin.

Mečíky (Gladiolus) spolu s ostatními květinami

Neděle v Arboretu Nový Dvůr se nese ve znamení Indiánského léta. Návštěvníci, zejména ti dětští, se mohou na chvíli vžít do kůže indiánů. Představí se i vojáci z americké občanské války a v 15 hodin proběhne bitevní ukázka. Indiánský program v arboretu začíná v 10 a potrvá do 18 hodin.

Na zámku v Kuníně končí Letní kurz interpretace staré hudby. Od 15 hodin jste tedy zváni na poslední koncert. V podání Mariana Friedla a Marty Kratochvílové zazní Lidová hudba z olomouckých klášterních rukopisů.

Zámek Kunín

V Českém Těšíně je v plném proudu Divadelní festival nad řekou. Až do příští soboty nabídne v parku Adama Sikory na speciálně upravené open air scéně vždy jednu divadelní inscenaci. A to jak z české a polské scény Těšínského divadla, tak z divadla Bajka. Právě tuto neděli mají návštěvníci možnost vidět od 20 hodin českou klasiku, Gazdinu Robu.

Spustit audio