Rodiče vůbec netuší, kam všude se sdílené fotky jejich dětí dostávají, upozorňují autoři nového výzkumu

29. březen 2023

Sharenting označuje nadměrné sdílení různých typů fotografií, videí a dalších citlivých informací o dětech jejich rodiči. Děje se prostřednictvím sociálních sítí, úložišť, webů, blogů. „Často jde o děti v choulostivých situacích – dítě, které pláče, je upatlané od jídla, sedí na nočníku. Mezi sharentingem a shamingem je hodně tenká linie,“ říká Kamil Kopecký, který se věnuje oblasti rizikového chování v online prostoru.

„Rodiče netuší, kam všude se jejich fotky dostávají. Že amatérské fotografie se dobře prodávají, existují na to skupiny a je to velký problém,“ pokračuje Kopecký, který je za Univerzitu Palackého spoluautorem výzkumu o sharentingu v Česku. Z něj mimo jiné vyplynulo, že 7 % rodičů svoje děti na sítích sdílí obnažené.

Kamil Kopecký a Karel Klatovský

„Možná by bylo dobré se podívat na samý začátek toho procesu, jestli některé fotky vůbec pořizovat,“ doplňuje vědce Karel Klatovský, odborník na kyberbezpečnost ze společnosti Microsoft, která se na výzkumu podílela. „A samozřejmě přemýšlet nad tím, jak fotku sdílím a co její sdílení může způsobit,“ naráží Klatovský na to, že fotografie se na sítích nekontrolovatelně šíří a zůstávají tam velmi dlouho.

„Dítě stárne a začíná samo řešit, jestli a jak bude v online prostředí přítomno. To by měli rodiče nechat na něm. Z práce na školách víme, že děti se kvůli těmto materiálům stávají později ve škole terčem posměchu nebo kyberšikany mezi svými vrstevníky. Spolužáci tyto fotky vyhledávají velmi často,“ dodává Kopecký.

„Vždycky přemýšlejme, jestli bychom takovou fotku sdíleli o sobě.“ Poslechněte si Houpačky o sharentingu s Kamilem Kopeckým a Karlem Klatovským.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.