Rodinné stříbro Českého rozhlasu aneb Unikátní kolekce nikdy nevydaných nahrávek z Pražského jara

22. květen 2022

Právě probíhá 77. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Souběžně s přímými přenosy a záznamy přináší Vltava premiérovou sérii Poledních koncertů, plnou jedinečných živých snímků, které naše mikrofony zaznamenaly v uplynulých letech.

Zajímá nás období mezi rokem 1951, ze kdy pochází náš nejstarší záznam s violoncellistou André Navarrou a Dvořákovým Koncertem h moll, a polovinou let osmdesátých, kdy byl častým hostem festivalu americký klavírista Garrick Ohlsson. Postupně se zastavujeme v každé dekádě a vybíráme nejpozoruhodnější sólisty, ansámbly, dirigenty i skladby samotné. Náš výběr míří jak k dílům dobře známým a často znějícím (Dvořákův violoncellový koncert, Moravské dvojzpěvy, Mozartova opera Cosí fan tutte, Chopinovy Mazurky a Polonézy, virtuózní skladby Paganiniho, Schumannovy písně), tak k hudbě nehledané, kterou jste třeba již dlouho neslyšeli, a která existuje jen v nemnohých nahrávkách.

Čtěte také

Té bude v našem výběru víc a patří sem třeba Májová symfonie Vítězslava Nováka, baletní hudba francouzských autorů Pierného a Rousella, skladby slovenských komponistů Kardoše a Moyzese, polských autorů Szymanowského a Lutoslawského či houslový koncert Jeana Martinona, psaný pro Henryka Szerynga, který s ním také na festival přijel. Všechno to jsou magnetofonové záznamy z naší fonotéky. Nikdy nebyly vydány na komerčních nosičích. A šance dostat se k nim a zpřítomnit si tak třeba i vlastní festivalové zážitky byste rozhodně měli využít!

Prvních šest dílů si můžete vyslechnout neomezeně, poslední díl je vázaný autorskými právy a bude k poslechu pouze čtyři týdny po odvysílání.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.