Rok 1975: Výkladní skříně normalizace. Otevření obchodních domů Kotva a Máj

15. červen 2018

Československý normalizační režim se v první polovině 70. let snažil uchlácholit občany, kteří měli ještě v živé paměti svobodné období roku 1968, alespoň zdánlivým materiálním dostatkem. Většina obyvatel na to přistoupila.

Právě do první poloviny sedmdesátých let se datuje mohutná populační vlna; v roce 1974 se v Československu narodilo vůbec nejvíc dětí od konce druhé světové války. Bylo to období podnikových bytů, dostupných škodovek a levných novomanželských půjček.

A když byly peníze, muselo být i místo, kde je utratit. Právě na jaře 1975 se v Praze objevila taková místa dvě. Nejprve byl v pondělí 10. února otevřen obchodní dům Kotva, o dva měsíce později následoval v pondělí 21. dubna obchodní dům Máj.

Rozvoj socialistického obchodu

Pokud snad náhodou obyvatelé vnímali nové obchodní domy jen jako příležitosti k nákupům, komentáře (třeba v Rudém právu) měly daleko ideologičtější charakter: „Rychlé a včasné uskutečnění výstavby je konkrétním výrazem péče stranických a státních orgánů o rozvoj socialistického obchodu.“

Slavnostní otevření Kotvy si vedle koupěchtivých zákazníků, které museli zadržovat vojáci z nedalekých kasáren (dnes je v nich paradoxně konkurenční nákupní centrum Palladium), nedali samozřejmě ujít tehdejší představitelé.

Stuhu tehdy přestřihl mocný šéf pražské organizace KSČ Antonín Kapek, kterému sekundoval ministr obchodu Josef Trávníček. Místo ale nezbylo pro autory stavby, architekti Věra a Vladimír Machoninovi totiž v 70. letech museli být rádi, že na svých stavbách mohli vykonávat alespoň autorský dozor…

Nepříliš dlouhá léta Husákových „plných hrnců“ připomíná dokudrama Elišky Kováříkové Výkladní skříně normalizace. V režii Jakuba Doubravy účinkují Andrea Mohylová, Jindřich Kout, Marek Mikulášek, Michaela Vondráčková a Petra Kosová.

Jaký význam měly v letech normalizace velké nákupní domy? Po tom pátral publicista Martin Srb.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.